torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Influensavirus allt oftare resistenta

Publicerad: 22 september 2005, 06:59

På tio år har problem med resistens mot influensamedlet amantadin ökat kraftigt, enligt en studie i tidskriften Lancet.


Substanserna amantadin och rimantadin används bland annat mot influensa och är båda derivat av modersubstansen adamantan. Tidig behandling med medlen har visat sig kunna förkorta sjukdomstiden och även förebygga sjukdom.

Men nu pekar en studie från bland annat den amerikanska smittskyddsmyndigheten Centers for Disease Control and Prevention på problem med att virusstammar har blivit resistenta mot dessa läkemedel.

Forskarna har analyserat 7 000 prover med influensa A-virus tagna mellan 1994 och 2005 i främst Nordamerika och Asien. Proverna kom från personer av varierande ålder, kön och ursprung. Slumpen fick styra insamlingen. Drygt 6 500 isolat var av typen H3N2, nära 600 H1N1 och 83 H1N2.

Isolaten screenades för genförändringar och det visade sig att av de isolat som kom från åren 1994 och 1995 var bara 0,4 procent resistenta mot amantadin och rimantadin. Men bland de virus som isolerades 2003-2004 var över 12 procent resistenta mot medlen.

Skillnaderna mellan de geografiska områdena var mycket stora. Problemen med resistens är enligt studien betydligt större i Asien än i Nordamerika. Av 471 analyserade asiatiska prover under 2004 bar 27 procent på resistensgenen, jämfört med 4 procent i Nordamerika.

En av forskarna varnar i ett pressmeddelande för att den snabba resistensutvecklingen gör medlen ointressanta vid influensaepidemier.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev