onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Inga siffror i nytt avtal

Publicerad: 4 november 2010, 10:26

Statligt anställda läkare får ingen garanterad löneökning, enligt ett nytt avtal.

Ämnen i artikeln:

Smärta

Det nya sifferlösa löneavtalet har tecknats mellan Saco-S, som är en facklig förhandlingsorganisation för statligt anställda akademiker, och den statliga arbetsgivarorganisationen Arbetsgivarverket.

I Saco-S ingår bland annat Sveriges läkarförbund, Sveriges farmacevtförbund, Legitimerade sjukgymnasters riksförbund och Sveriges psykologförbund.

”Det nya avtalet kommer att vara en utmaning för de centrala parterna att få det att fungera lokalt”, skriver Läkarförbundet på sin hemsida. Cirka 2 000 av förbundets medlemmar arbetar inom statlig verksamhet, främst på universiteten.

Tanken med avtalet är att medlemmarna ska få större möjligheter att själva påverka sina löner och villkor, enligt Saco-S.

– Saco-S-förbunden ska stödja och ge råd. Men det är individen själv som ska välja innehållet. Det fackliga uppdraget blir därmed annorlunda. Vi blir mera av rådgivare och mindre av företrädare, säger Edel Karlsson Håål, ordförande i Saco-S, i ett pressmeddelande.

Det ska bli lättare att träffa enskilda överenskommelser, så att medlemmarna till exempel kan välja mellan högre pensionssparande, högre lön eller längre semester. Avtalet löper tills vidare med en uppsägningstid på sex månader.

– Den stora nyheten är att det är ett tillsvidareavtal och att lönesättande samtal är huvudspår vid lönerevision, säger Christer Borg, ombudsman på Sveriges Farmacevtförbund, i en kommentar till avtalet på förbundets hemsida.

Universitet och högskolor är dock undantagna från principen om att det lönesättande samtalet mellan chef och medarbetare ska vara viktigast för lönesättningen.

Att avtalet är sifferlöst innebär att löneökningarnas storlek ska utgå från verksamhetens behov och ekonomiska förutsättningar samt från individens resultat, skriver Arbetsgivarverket i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev