fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Karolinska ansåg att judisk advokat var partisk

Publicerad: 12 november 2018, 10:00

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

En advokat med judisk härkomst anses som part i målet där en judisk läkare anklagar en överläkare på Karolinska universitetssjukhuset för antisemitism. Det anser sjukhusets jurist.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetSmärta

JK


Dagens Medicin har tidigare rapporterat om de anklagelser som riktats mot överläkaren från en judisk läkare vid sjukhuset. Enligt läkaren ska överläkaren bland annat ha refererat till anställda av judisk härkomst som ”judeghettot” och på flera sätt diskriminerat dem i samband med lönesättning och fortbildning. Karolinska universitetssjukhuset har även tillsatt en utredning i frågan.

Nu skriver Svenska Dagbladet att den advokat som företräder den judiske läkaren motarbetats av sjukhusets jurist. I ett mejl som tidningen tagit del av skriver juristen till advokaten, som också är av judisk härkomst:

”Du är ombud för en person som anser sig vara utsatt för antisemitism. Därutöver anser du även själv, personligen, att personen är utsatt för antisemitism. Du är således part i frågan och har en egen tydlig ståndpunkt. Vi anser inte att det gynnar objektiviteten i utredningen om du ska ha en privat kontakt med utredaren.”

Juristen har sedan backat och säger att det är självklart att advokaten ska få företräda sin klient. Enligt Svenska Dagbladet anser juristen att hen uttryckt sig otydligt och att det ska röra sig om ett missförstånd.

Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokatsamfundet, kallar enligt tidningen juristens agerande för ”befängt och rena natta”. Hon anser vidare att sjukhuset som arbetsgivare borde ha synpunkter på juristens uttryckssätt.

Advokaten anser inte att det rör sig om ett missförstånd och anser att mejlet från juristen är solklart:

– Jag ska inte få uttala mig och jobba för min klient på grund av att jag är jude. Det är djupt olyckligt just i en utredning om antisemitism, säger hen till Svenska Dagbladet.

Relaterat material

Överläkare på Karolinska anklagas för antisemitism

Överläkare anklagad för antisemitism tar timeout

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev