Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

KI:s tilltänkte rektor vill tillsätta vetenskapsombud

Publicerad: 7 februari 2017, 13:59

Nej, han är inte officiellt utsedd än men det hindrar inte Ole Petter Ottersen, huvudkandidaten till att bli rektor på att Karolinska institutet, att lägga ut sina visioner på lärosätets internwebb – med ett och annat nytt förslag.


Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

I programförklaringen, som är offentlig, går det bland annat att läsa att Ole Petter Ottersen sett upp till Karolinska institutet under hela sin karriär och att han ser det som ett privilegium att få leda det.

Han tar inte förvånande upp den pågående åtgärdsprocessen efter Macchiarini-affären. ”Krisen” som KI genomgått innebär att man måste genomlysa hela organisationen så att den blir mer robust och motståndskraftig mot nya kriser, skriver Ottersen.

Under rubriken uppföljning av Heckscher-rapporten föreslår Ole Petter Ottersen att det i tillägg till det nya etikrådet också upprättas vad han kallar vetenskapsombud. Sådana ombud ska kunna hjälpa till i konflikter om till exempel författarskap och patent. De ska också kunna fånga upp och medla i tvister innan de eskalerar och måste tas om hand på högre nivå i organisationen eller av externa experter.

Nästan steg i processen att tillsätta ny rektor vid Karolinska institutet är att den så kallade hörandeförsamlingen får säga sitt. Den består av representanter för lärare, studenter och övrig personal och har fått en mer tongivande roll än tidigare.

Till slut fattas ett beslut av regeringen.

Relaterat material

KI-ordföranden vill inte kasta skit

Norsk rektor väntar KI

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev