Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Klinik med helhetssyn ska ge bättre sårvård

Publicerad: 8 december 2017, 14:15

Svårläkta sår kan ha flera orsaker och behöver behandlas därefter. På ett nyöppnat centrum i Västerås ska flera specialiteter arbeta gränsöverskridande och sprida kunskap om sårvård.


Ämnen i artikeln:

Region VästmanlandVästmanlands sjukhus Västerås

Via en särskild sårremiss och ett nytt behandlingscentrum ska patienter med olika typer av sår få bättre hjälp i Region Västmanland.

Sårcentrum öppnade i oktober och ska samordna vården av patienter med sår som uppkommit till följd av exempelvis diabetes, hudproblem, kirurgiska ingrepp samt tryck- eller liggskador.

Remisserna granskas först av en kärlkirurg, eftersom en stor andel av såren är kärlrelaterade, och sorteras sedan vidare till centrets specialister inom kärl, hud, kirurgi, medicin, diabetes och ortopedi.

Läkare, sjuksköterskor och undersköterskor från olika kliniker alternerar på centrets mottagning tre förmiddagar i veckan.

På måndagar tar centret emot patienter med infektions-, tryck- eller liggsår. Onsdagarna är öppna för oklara infektioner och bensår och på fredagarna kommer många av de patienter som har diabetessår.

Enhetschefen och distriktssköterskan Eva Bystedt finns alltid på plats under mottagningstiderna. Hon arbetar halvtid på centret och halvtid inom ett mobilt team i primär­vården.

Samverkan med primärvård och hemsjukvård är viktig för att patienterna ska få fortsatt bra vård efter besöket på centret, tycker hon.

– Vi vill gärna att den personal som ska hjälpa patienten att lägga om såren följer med på besöket hit, så att vi får kontakt och kan sprida kunskap om hur de ska behandlas, säger Eva Bystedt.

Hur olika sår ska behandlas beror på vad som orsakat dem. En korrekt diagnos är avgörande för att kunna göra en sårbehandlingsplan och med en fungerande samverkan ökar förutsättningarna för en snabbare sårläkning.

– Förutom själva såromläggningen ser vi även på hur belastning, infektion, cirkulation, nutrition och läkemedel kan påverka läkningen. Behandlingen ska ha en helhetssyn av patienten, berättar Eva Bystedt.

Tidigare har sårpatienter remitterats till olika specialistkliniker, i vissa fall till flera ställen samtidigt, och ibland hamnat fel. Med den nya rutinen ska alla dessa patienter in samma remissväg.

Regionen har tidigare noterat att andelen amputationer hos yngre dia­betiker varit relativt hög.

– Via sårcentrum arbetar vi nu för att förbättra resultaten, säger infektionsöverläkare Tomas Vikerfors.

Än så länge är sårremissen och centret nytt, men Anders Hellberg, verksamhetschef på kärlkirurgen, hoppas att vetskapen om det nya arbetssättet sprider sig snabbt, liksom att samverkan mellan såväl specialiteter som organisationer inom slutenvården, primärvården och den kommunala hemsjukvården ska fungera väl.
– Det tvärvetenskapliga samarbetet kan annars vara svårt att få till. Hur vi kommer att lyckas här är lite för tidigt att säga, men ambitionen är att sårcentret ska vara en brygga till andra vårdnivåer och skapa synergier, säger Anders Hellberg.

Andra sårcentrum i landet

Särskilda sårcentrum finns sedan tidigare även vid bland annat Södersjukhuset, Akademiska sjukhuset, Skaraborgs sjukhus samt inom primärvården i Landstinget Blekinge.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev