tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Kömiljarden ska avskaffas

Publicerad: 23 oktober 2014, 07:09

Från och med 2016 avskaffas kömiljarden. Det skriver den rödgröna regeringen i sitt budgetförslag.

Ämnen i artikeln:

Smärta

I höstbudgetens avsnitt om hälso- och sjukvård framgår det att regeringen vill avskaffa kömiljarden från och med 2016. Kömiljarden har belönat de landsting som nått upp till vårdgarantin om kontakt med primärvården samma dag, besök i primärvården inom sju dagar, besök hos specialistläkare inom tre månader och behandling i specialistvården inom tre månader.

Om regeringens budget går igenom innebär det att den sista kömiljarden betalas ut under 2015 baserat på landstingens prestationer under 2014. Regeringen skriver att det finns indikationer på att kömiljarden har lett till undanträngningseffekter. Dessa effekter har enligt regeringen inneburit att patienter med lägre prioriterade behov har fått vård före patienter med större medicinskt behov.

Den rödgröna regeringen konstaterar samtidigt att god tillgänglighet i sjukvården är viktig men att prestationsbaserade ersättningar är förenade med vissa risker. Av budgeten framgår det inte vilka andra åtgärder regeringen vill se för att stimulera landstingen att hålla ner väntetiderna i sjukvården. Men den nya professionsmiljarden som regeringen anslår i budgeten ska bland annat användas till detta. Under 2015 kommer både professionsmiljarden och kömiljarden att finnas samtidigt vilket innebär att sjukvården nästa år får ett extra anslag på en miljard kronor.

Relaterat material

Bara halva vallöftet till vården infrias

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev