Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Konstköp stoppas av förvaltningsrätten

Publicerad: 17 januari 2013, 10:38

Landstingets miljoninköp av konst till Universitetssjukhuset i Linköping stoppas. Upphandlingen har inte gått rätt till.


När Universitetssjukhuset i Linköping nu byggs om och byggs ut ska landstinget investera i ny konst till sjukhuset. Ett antal konstnärer ska få i uppdrag att utforma en del av en markyta eller en del av en fasad. Totalt satsar landstinget 15 miljoner kronor på konst till de två första etapperna av utbyggnaden.

Men nu har konstsatsningen kört fast. Efter ett överklagande från en konstnär har förvaltningsrätten slagit fast att upphandlingen inte har gått rätt till och måste göras om. Landstinget lät bli att annonsera och handplockade istället ett antal konstnärer som fick lämna in förslag.

Micael Antamo, chef för FM-centrum, som ansvarar för landstingets fastigheter säger till Norrköpings tidningar att landstinget ännu inte beslutat om de ska överklaga förvaltningsrättens dom.

– Det är inte alldeles enkelt att upphandla konst. Det ligger i betraktarens öga om ett konstverk är vackert eller inte och om det passar på ett sjukhus eller inte, säger han till tidningen.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev