Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Krav på detaljerade riktlinjer för behandling av hjärntumör

Publicerad: 3 februari 2005, 08:54

Överlevnaden för patienter med elakartad hjärntumör är i genomsnitt ett år och har inte förändrats sedan 1960-talet. En stor amerikansk studie, som granskat vården för 560 patienter med nyligen diagnostiserade maligna hjärntumörer, visar stora skillnader i behandling och vård av dessa patienter. Nu kräver forskarna detaljerade kliniska riktlinjer.


Studien, där patienterna har följts i två år, publiceras i den senaste utgåvan av Journal of the American Medical Association, Jama. Studien har undersökt vården av patienter med malignt gliom vid 52 kliniker runt om i USA.

Resultaten visar att behandlingsstrategierna i hög utsträckning följer vetenskap och beprövad erfarenhet när det gäller användningen av hjärnkirurgi, strålbehandling och magnetkameraundersökning. Tre fjärdedelar, 75 procent, fick den typen av undersökningar eller behandlingar.

Men när det gäller läkemedelsbehandling var bilden en annan. Bara drygt hälften, 54 procent, av patienterna, fick behandling med cytostatika, trots att det är visat att det förlänger överlevnaden, om än blygsamt. Däremot fick över 80 procent av patienterna anti-epileptika, trots att det finns litet vetenskapligt stöd för att det gör nytta.

Det som överraskade forskarna mest var det begränsade användningen av antidepressiva läkemedel hos patienter med symtom på depression. Många patienter med hjärntumör drabbas av depression, men bara 8 procent av dessa får behandling.   Enligt forskarna är detta ett av de verkligt effektiva medlen som kan höja livskvaliteten hos patienterna.

De hävdar att studien mycket konkret visar vad som behövs göras för att förbättra både diagnostik och behandling av maligna hjärntumörer.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev