Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Smärta

Krav på STAN-utredning

Publicerad: 28 november 2008, 14:40

Lunds universitet begär nu att Vetenskapsrådet ska utreda fuskmisstankarna kring STAN.


I dag, fredag, lämnar Lunds universitet in en begäran till Vetenskapsrådet om vidare utredning av den studie i Lancet och som låg till grund för införandet av fosterövervakningsmetoden STAN. Universitetet vill veta om det förekom fusk i den aktuella studien.

Om så är fallet vill universitetet också veta hur det har kunnat ske, vem som är ansvarig och om det har påverkat slutsatserna i studien, skriver Lunds universitet i ett pressmeddelande.

Det var i maj 2007 som en anmälan om misstänkt forskningsfusk lämnades in till Lunds universitet och dess rektor Göran Bexell. Ytterligare en utredning, gjord av en utomstående granskare, blev klar i oktober i år. I den drogs slutsatsen att man inte kan utesluta att data har manipulerats i studien.

Lunds universitet bestämde sig snart för att gå till botten med fuskmisstankarna men sedan september i år tar Vetenskapsrådet inte längre emot  fuskanmälningar  för vidare utredning. Myndigheten håller på att avveckla sin verksamhet för sådana utredningar.

Men i förra veckan blev det klart att regeringen ger Vetenskapsrådet ett tillfälligt uppdrag att utreda forskningsfusk. Detta till dess att det nya organet för utredning av forskningsfusk, som ska vara knutet till Centrala etikprövningsnämnden, finns på plats.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev