Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

KUB-test gav fler aborter

Publicerad: 29 november 2012, 09:59

De landsting som erbjuder KUB- test har betydligt större andel aborter på grund av kromosomavvikelser. Det konstaterar Socialstyrelsen.


KUB-test (kombinerat ultraljud och biokemisk analys) gör det möjligt att bedöma sannolikheten för att barnet har Downs syndrom. Om testet visar på en hög sannolikhet erbjuds kvinnorna fostervattensprov och moderkaksprov som kan fastställa Downs syndrom.

Av de 21 landstingen i Sverige erbjuder 14 KUB-test. Fyra landsting erbjuder testet till alla gravida kvinnor. I nio landsting får kvinnor över 35 år möjlighet att göra testet och i Skåne kvinnor över 33 år.

I en ny granskning konstaterar Socialstyrelsen att andelen aborter på grund av kromosomavvikelse är ”betydligt större” i de landsting som erbjuder KUB-tester. Samtidigt konstaterar Socialstyrelsen att det inte föds färre barn med Downs syndrom i de landsting som har KUB-tester.

– Vår slutsats är att många av de graviditeter som avbryts genom en tidig abort annars hade slutat med ett missfall, säger Karin Källén, reproduktionsepidemiolog vid Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Enligt Socialstyrelsen ligger antalet barn som föds med Downs syndrom i Sverige relativt stabilt kring ett barn per 700-800 födda. Under 2011 föddes 134 barn med Downs syndrom i Sverige.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev