Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Läkare i USA skriver ut placebo

Publicerad: 3 januari 2008, 15:35

Nästan hälften av de amerikanska läkarna har någon gång ordinerat placebo till sina patienter, enligt en ny studie.


Det är forskare från bland annat University of Chicago Medical Center, Chicago, USA, som genomfört en enkätundersökning bland läkare på tre amerikanska universitetskliniker. Totalt 231 läkare svarade på enkäten.

Hela 45 procent av läkarna uppgav att de någon gång i sin kliniska verksamhet skrivit ut placebo till en patient. Hur läkarna hade presenterat placebopreparatet för sin patient varierade dock. 34 procent hade introducerat det som  en substans som kan hjälpa, men inte gör ont , medan 19 procent hade sagt att det var medicin, och 9 procent att det var medicin utan någon specifik effekt. Endast 4 procent berättade för patienten att det var placebo. Den vanligaste motivationen till att de använt placebo var för att lugna patienten, eller som tilläggsbehandling.

I studien, som presenteras i januarinumret av tidskriften Journal of General Internal Medicine, framkom det även att bara 12 procent av läkarna ansåg att användning av placebo inom vården bör vara förbjudet. Nästan samtliga av de tillfrågade läkarna, 96 procent, ansåg att placebo kan ha terapeutiska effekter.

Journal of General Internal Medicine online

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev