Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Läkare skrev sjukintyg efter dödshot från patienten

Publicerad: 13 mars 2008, 12:48

Patienten hotade att knäcka läkarens nacke. Nu döms han för olaga hot och ska betala skadestånd till läkaren.


Den 56-årige mannen gick till en vårdcentral i Falkenberg med smärtor i ett knä och hjärtklappningar. Läkaren tyckte dock inte att problemen var tillräckliga för att sjukskriva mannen.

56-åringen ringde sedan upp läkaren och hotade att knäcka nacken på henne. Enligt läkaren gick hoten ut på att tvinga henne att sjukskriva mannen.

Enligt Hallands Nyheter skrev läkaren ut sjukintyget några dagar senare, trots att hon tyckte att det inte fanns medicinska skäl att göra det.

– Jag var orolig hela helgen, hade sömnproblem och vågade inte gå ut, sade kvinnan enligt Hallands Nyheter.

Läkaren polisanmälde hoten och mannen dömdes i november 2006 till fängelse i en månad för hot mot tjänsteman. Mannen skulle också betala 5 000 kronor i skadestånd till läkaren.

Domen överklagades men har nu fastställs av Hovrätten för västra Sverige. Hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten, att 56-åringen gjort sig skyldig till olaga hot genom att upprepade gånger ha uttalat att han skulle knäcka läkarens nacke.

Hovrätten tycker dock inte att det går att styrka att han ska ha uttalat hoten i syfte att tvinga läkaren att utfärda ett sjukintyg.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev