Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Läkare varnar för bristande evidens för medicinsk cannabis

Publicerad: 12 oktober 2017, 07:17

Medicinsk cannabis i form av bediol består av torkade delar från cannabisplantor.

Foto: Bedrocan International

I dagsläget har Läkemedelsverket tagit emot fler än 20 licensansökningar från läkare som vill ge patienter medicinsk cannabis i form av torkade växtdelar. Men flera smärtläkare oroas över trenden eftersom evidensen är svag.


Ämnen i artikeln:

Smärta

– Ansökningarna kommer från läkare som letar behandlingsalternativ när ingen annat hjälper. Det handlar exempelvis om smärtor vid ryggmärgsskador eller svårt herpetisk smärta i samband med bältros, säger Karl-Mikael Kälkner som är klinisk utredare vid Läkemedelsverket.

Licensförskrivningarna rör preparatet bediol som består av torkade delar från cannabisplantor. Det skiljer sig därmed från andra cannabispreparat, såsom Sativex som extraheras ur växten. Bediol är inte godkänt som läkemedel i Sverige och importeras från Nederländerna.

Under våren godkändes tre licensförskrivningar och efter sommaren två till. Samtliga fall rör neurologisk smärta där medicineringen får pågå i max tre månader.

En av dem som förskriver bediol är Sylvia Augustini, överläkare vid smärtcentrum på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hon har en patient som nyligen började få preparatet.

– För ett par dagar sedan berättade patienten att hon haft sin första smärtfria dag på väldigt lång tid. Det är för tidigt att säga att behandlingen fungerar men patienten upplever att smärtan har lindrats, säger Sylvia Augustini.

Hon lyfter dock att det finns utmaningar med behandlingen, såsom administreringen. Cannabisdelarna kommer i små torkade bollar som man exempelvis får göra avkok på.

– Därmed är det svårt att få dosen exakt. Vi kan inte heller säkert säga vilka ämnen som patienten får i sig från de torkade växtdelarna. Det finns alltså många frågor som behöver få ett svar och därför ska inte medicinsk cannabis släppas fritt, säger hon.

I dag finns endast små studier på området, men enligt Sylvia Augustini har man ändå sett en smärtlindrande effekt på gruppnivå samt att enskilda personer svarar bra på medicinsk cannabis.

Bediol förskrivs även av Claes Hultling, över­läkare vid Karolinska universitetssjukhuset och vd för stiftelsen Spinalis. Nyligen utvärderade han sin första patient och underlaget skickades till Läkemedelsverket.

– Jag ansökte om licensförskrivning för ett år och fick det beviljat. Därmed är jag den första läkaren i landet som får en förskrivning för en sådan lång period. Nu börjar saker och ting gå åt rätt håll, säger han.

Men det finns smärtläkare som oroas över hur bediols effekter målas upp, framför allt av mass­media. En av dem är Emmanuel Bäckryd, smärt­läkare vid Universitetssjukhuset i Linköping.

– Självklart ska vi ha respekt för patienters upplevelser av preparatet, men det kan inte lyftas till någon slags sanning. Våra behandlingar måste baseras på evidensbaserad forskning och det veten­skapliga stödet för medicinsk cannabis är svagt i dags­läget, säger han.

Emmanuel Bäckryd berättar om en tysk systematisk översikt som kom i fjol. Den inbegriper 15 studier och fler än 1 500 patienter med kronisk neuropatisk smärta som hade behandlats med olika cannabispreparat.

– Översiktsförfattarna fann ingen skillnad mellan placebo och behandlingsgruppen gällande en smärtlindring på 50 procent. Utifrån studierna som hittills har gjorts på området vet vi heller inget om effekten på lång sikt, säger han och fortsätter:

– Jag är inte någon principiell motståndare mot cannabisläkemedel, det är värt att betona. Men jag kan inte basera min förskrivning på anekdoter.

Märta Segerdahl är ordförande i Svenska smärtläkarföreningen. Hon har kontaktats av flera kollegor efter att Läkemedelsverket började godkänna licensförskrivningar för bediol.

– De har alla varit oroliga för att det ska bli en politisk drivkraft bakom ökad användning utan att det finns en faktiskt påvisad effekt. Samtliga har en erfarenhet av cannabisläkemedlet Sativex och få av deras patienter har haft nytta av behandlingen, säger hon.

Ämnen i artikeln:

Smärta

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News