Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Läkares Parisresa mitt under strejken retar Vårdförbundet

Publicerad: 13 maj 2008, 14:00

31 läkare från Ortopedkliniken i Västmanland åkte i förra veckan till Paris på konferens. Vårdförbundet i länet ifrågasätter att resan genomfördes under den pågående strejken.


Klinikchefen Anders Satrell säger till Vestmanlands Läns Tidning att han övervägde att ställa in resan på grund av vårdkonflikten, men bedömde att det inte var nödvändigt.

– Jag hade säkerställt att den medicinska kompetensen inte påverkades medan vi var borta. Vi tog in vikarier till akutverksamheten och för den planerade ortopedin gjorde det ingen skillnad om doktorerna var på plats eller inte. Just nu har vi ingen planerad verksamhet på grund av strejken och på helgerna har vi det aldrig.

Per-Otto Olsson, chef för division kirurgi, instämmer i bedömningen att det var rätt att genomföra Parisresan under strejken. Detta bland annat med hänvisning till att resan inte kostade landstinget ”en massa pengar”.
Resan bekostades till hälften av läkarna själva och till hälften genom utbildningsersättningar, som kliniken fått från Uppsala universitet för att man tar emot läkarkandidater.

Vårdförbundets ordförande i Västmanland, Björn Gustafsson, säger dock till VLT att han tycker att det är mycket märkligt att resan fick genomföras.

– Hur kunde ledningen tycka att det var okej mitt under en pågående konflikt? Jag undrar ju om arbetsgivaren kan ha påkallat skyddsarbete för att läkarna inte varit på plats. Vi får helt enkelt titta på det där.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev