Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Läkaresällskapet säger ja till utredning om dödshjälp

Publicerad: 25 oktober 2005, 12:22

De senaste veckorna har dödshjälp och läkarassisterade självmord aktualiserats på flera sätt. Nu säger Läkaresällskapet ja till en utredning om konsekvenserna av att införa assisterade självmord.


Media uppmärksammade i förra veckan ryggmärgsskadade Joakim Alpgårds självmord på en klinik i Schweiz. Frågan har också kommit upp på den politiska agendan - riksdagsledamoten Axel Darvik (fp) har lagt en motion om att aktiv dödshjälp bör tillåtas, och Jan Emanuel Johansson (s) planerar ett seminarium i riksdagen om eutanasi och läkarassisterade självmord. I Dagens Medicin nr 42/05 efterlyste dessutom tre debattörer som är aktiva i Föreningen rätten till vår död ett tydligt ställningstagande från Svenska läkaresällskapet.

- Eftersom lagen inte tillåter aktiv dödshjälp har våra diskussioner hållit sig till det som är tillåtet, det vill säga att inte sätta in eller avbryta en behandling och att tillämpa så kallad palliativ sedering, säger Niels Lynöe, ordförande för Läkaresällskapets delegation för medicinsk etik.

I ett debattinlägg på sidan 37 i denna utgåva redogör han för Läkaresällskapets ståndpunkter tillsammans med ordföranden Olle Stendahl. Slutsatsen är att Läkaresällskapet inte skulle ha något emot en parlamentarisk utredning om läkarassisterat självmord och dödshjälp, speciellt om hur förtroendet för sjukvården skulle komma att påverkas av en eventuell lagändring.

- Om vi får ett faktaunderlag att ta ställning till kommer vi självklart att göra det, säger Niels Lynöe.

Frågor som måste diskuteras  Läkaresällskapet planerar att under våren hålla en workshop för att uppdatera de riktlinjer som finns om vård i livets slutskede, och till exempel avbrytande av livsuppehållande behandling.

- Då kommer vi naturligt in på angränsande områden som assisterat självmord och dödshjälp, och det är möjligt att vi gör ett tillägg i programmet med anledning av den här diskussionen, säger Niels Lynöe.

Joakim Alpgårds självmord väcker frågor som måste diskuteras, anser han.

- Kan man försvara att vi exporterar den här typen av problem, eller borde vi kunna hantera dem här hemma på ett bättre sätt? frågar sig Niels Lynöe.

Förfrågningar från patienter som vill ha hjälp att dö är dock ovanligt, enligt flera läkare som Dagens Medicin har talat med.   Anser att problemet överdrivs  Jan Lycke, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset/Sahlgrenska i Göteborg och ordförande för Svenska neurologföreningen, anser att problemet ofta överdrivs. I sin verksamhet träffar han bland annat personer som är svårt sjuka i als, stroke eller hjärntumör. Något behov av att ändra lagen ser han inte.

- Det är oerhört ovanligt att någon framför en direkt fråga om att få hjälp att dö. I de enstaka fall det händer kan vi resonera om detta och komma fram till en lösning som inte innebär att man aktivt avslutar livet, säger Jan Lycke.

Han får medhåll av Peter Strang, professor i palliativ medicin, verksam vid Sophiahemmet i Stockholm och med lång erfarenhet av vård av patienter med cancer i slutskedet.

- I de få fall jag har fått frågan på allvar har patienterna visserligen haft skäl att känna så, säger han.

- Men då handlar det oftast om otillräckligt behandlade smärtor. När smärtbehandlingen får effekt kvarstår sällan önskan om att få dö.

Har andra referensramar  Både han och Jan Lycke framhåller att det oftare är unga och friska personer som fasar för sjukdom, som är positiva till dödshjälp. Riktigt svårt sjuka har andra referensramar.   Den erfarenheten har  även Sven-Olov Edvinsson, verksamhetschef på rehabiliteringsmedicinskt centrum vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

- Efter 25 år som läkare och många års arbete med personer med svåra funktionshinder har jag aldrig fått frågan, säger han.

Sven-Olov Edvinsson avvisar en lag som skulle tillåta eutanasi.   - Som läkare är det mitt uppdrag att ge livet kvalitet, att förkorta det går inte ihop med min uppgift.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev