Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Landsting försvarar rätten att neka abortvägrare jobb

Publicerad: 11 februari 2014, 12:20

”Alla barnmorskor måste vara beredda på att möta kvinnor i olika abortsituationer”. Det skriver Landstinget i Jönköpings län i sitt svar på en anmälan till DO.


I en mycket uppmärksammad anmälan till diskrimineringsombudsmannen, DO, ansåg en kvinna som gjort barnmorskepraktik på Höglandssjukhuset i Eksjö att hon blivit diskriminerad. Kvinnan skriver i sin anmälan att hon lovats fortsatt jobb under sommaren som vikarie efter sin praktikperiod.

Före sommaren skrev hon ett mejl till avdelningschefen där hon berättade att hon inte kunde utföra aborter på grund av sin tro. Hon fick då veta att hon inte skulle få något jobb på sjukhuset.

DO har begärt in svar på från arbetsgivaren som nu kommit in till myndigheten.

Personaldirektören för Landstinget i Jönköpings län hänvisar bland annat till Hälso- och sjukvårdslagen och Socialstyrelsens kompetensbeskrivning för legitimerad barnmorska och konstaterar att kvinnor har rätt till fri abort och att de ska känna sig trygga med den personal de möter.

Dessutom anser sjukhuset att barnmorskan aldrig fått något löfte om arbete efter examen.

På kliniken finns enbart tjänster för barnmorskor som kan utföra alla förekommande arbetsuppgifter , konstaterar personaldirektören. Kliniken består av mottagning, vårdenhet, förlossning med BB. Totalt arbetar 30 barnmorskor på kliniken. För att vara så lite sårbara som möjligt använder sig kliniken av rotationschema där barnmorskor arbetar på förlossning och mottagning eller förlossning och vårdenhet, enligt sjukhusets svar.

DO ska nu fatta beslut om ärendets ska drivas vidare.

Relaterat material

Vägrade utföra abort -nekades jobb

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev