Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Landstinget i Värmland kan klara sig undan vite

Publicerad: 31 maj 2006, 10:32

Landstinget i Värmland kan klara sig undan ett vite om 500 000 kronor trots att det brutit mot ett vitesförbud från Arbetsmiljöverket. Anledningen är att myndigheten vände sig till fel länsrätt för utdömande av vitet.


Det var 2002 som Arbetsmiljöinspektionen i Örebro förbjöd Centralsjukhuset i Karlstad att bedriva verksamhet i vissa lokaler. Förbudet var förenat med ett vite om 500 000 kronor. När landstinget trotsade förbudet dömdes vitesbeloppet ut av länsrätten i Örebro i december 2004.

Landstinget överklagade dock domen. Argumentet var att Arbetsmiljöverket, som är den myndighet under vilken de tio lokala arbetsmiljöinspektionerna sorterar, har sitt säte i Solna och därför borde ärendet avgjorts av länsrätten i Stockholm. Kammarrätten gav landstinget rätt och undanröjde domen i Örebro och hänvisade frågan om vite vidare till länsrätten i Stockholm.

Arbetsmiljöverket överklagade domen till Regeringsrätten och pekade på att det finns stora fördelar med att få ansökningarna om vite prövade lokalt. Bland annat menar man att rättens kännedom om lokala förhållanden är en styrka. Regeringsrätten valde dock att gå på samma linje som kammarrätten och därmed avslå Arbetsmiljöverkets överklagande.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev