söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Ljungby bäst för AT-läkare

Publicerad: 11 september 2009, 11:12

Ljungby bäst för AT-läkare Foto: Ljungby lasarett.

Ljungby lasarett petar ned fjolårets etta från AT-tronen. Höglandssjukhuset Eksjö hamnar i stället på en tredjeplacering.

Ämnen i artikeln:

AT-läkareLjungby lasarettSmärta

Det är Sveriges yngre läkares förening, Sylf, som för tionde året i rad ber medlemmar betygsätta sina arbetsplatser. I år ingår 1 125 AT-läkare som bedömt sina sjukhus på en sexgradig skala utifrån en rad aspekter.

När det gäller en sammanfattande bedömning av hela AT-placeringen är det Ljungby lasarett som utfaller som bäst i landet. Sjukhuset får 5,63 av maximala 6,0 i genomsnittligt betyg.

På andra plats kommer Sjukhuset i Lidköping, som får 5,6 på den sexgradiga skalan och trea blir Höglandssjukhuset Eksjö med sina 5,44 poäng.

I bottenligan samsas Piteå älvdals sjukhus, Kalix sjukhus, Sjukhuset i Torsby och – på den totala jumboplatsen – Sollefteå sjukhus, som får 3,17 i medelbetyg.

Fyra av fem, eller 81 procent, av landets AT-läkare är så nöjda med sin AT-ort att de kan rekommendera andra att söka den. Andelen är dock lägre vid sjukhusen i Kalix, Sollefteå och Torsby, där endast 20 procent kan rekommendera den sistnämnda orten.

Tre sjukhus utmärker sig genom att ha tappat många placeringar sedan förra årets AT-rankning. Det är Sjukhuset i Hässleholm, som fallit 42 placeringar till plats 54, samt Universitetssjukhuset Mas i Malmö och Kungälvs sjukhus, som också fått anmärkningsvärt mycket sämre betyg i år än i fjol.

Av Sylfs sammanställning framgår även att den verkligen är viktig för AT-läkarna. En av frågorna i enkäten till AT-läkarna är vad som varit avgörande i deras val av AT-ort. Allra viktigast är ortens placering, men på andra plats väger AT-läkarna in ortens rykte då de gör sina val.

Totalt ingår 65 sjukhus i rankningen. Sjukhus där färre än fem AT-läkare har svarat har utelämnats från rankningslistan.

Läs mer:

SYLF:s AT-ranking 2009

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev