fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Lyckad sommar trots barnmorskors avhopp

Publicerad: 13 augusti 2014, 08:32

Barnmorskorna på Akademiska sjukhuset har hittat nya sätt att arbeta och har vänt kaos till nybyggaranda, berättar barnmorskan Anna Ekenberg Abreu. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Katastrofen uteblev. Barnmorskeflykten från Akademiska resulterade i nya arbetssätt. Och övertid. På så vis kunde 640 kvinnor förlösas under juni och juli.

Ämnen i artikeln:

Smärta

Lagom till semestern slutade 20 barnmorskor på Akademiska sjukhuset i Uppsala, efter missnöje med lönerna. Förlossningen har under sommaren fått klara sig med 44 barnmorskor, mot 65 i fjol.

– Vi har haft krisplanering, vänt på alla stenar och tänkt till. Nu kan jag bara säga att sommaren har gått över förväntan bra, säger avdelningschef Ann Båth.

De barnmorskor som slutat har hittills ersatts med tio nya och Ann Båth har goda förhoppningar inför fortsatta rekryteringar.

– Lönefrågan är inte löst, men vi har nu en plan för barnmorskornas löneutveckling. Jag hoppas att det inger förtroende, säger hon.

En av dem som arbetat både heltid och extrapass på förlossningen i sommar är barnmorskan Anna Ekenberg Abreu.

– Alla trodde att sommaren skulle bli värre. Men eftersom vi fått hänvisa mammor till andra sjukhus, något som vi inte har gjort förut, så har vi kunnat ha en bra arbetsmiljö och barnmorskorna har inte pressats på för många förlossningar. Emellanåt har vi till och med haft luft i systemet och kunnat ta emot mammor från andra landsting. Det har känts bra, säger Anna Ekenberg Abreu.

Jämfört med turbulensen i våras har stämningen på jobbet blivit mycket bättre, tycker hon.

– I mars, april var det hemskt, när så många sade upp sig och innan vi visste hur det skulle bli. Men nu är det lite av nybyggaranda här, även bland dem som tog tillbaka uppsägningarna och har stannat kvar. Vi har dragit lärdom och hittat nya sätt att arbeta tillsammans som vi kommer att ha nytta av även i framtiden, tycker Anna Ekenberg Abreu.

Det som klinikledningen och personalen hittade när de ”tänkte till och vände på stenarna” efter vårens turbulens var nya arbetssätt. Barnmorskekompetensen skulle utnyttjas på bästa sätt. Det innebär bland annat att varje barnmorska fått två undersköterskor som stöd vid förlossningarna, i stället för, som tidigare, en.

Planeringen, inte minst med BB, blev bättre och barnmorskor, läkare och undersköterskor arbetar nu ännu mer i team. De har tvärprofessionella diskussioner och smidiga snabbronder. Dessutom har all personal fått lära sig hur olika apparater fungerar.

De barnmorskor som jobbat i sommar har trots allt ändå gjort en hel del övertid. De har kunnat välja vilka pass de vill ta och skriva upp sig på dem. Det har inneburit ett visst mått av frivillighet.

Sedan slutet av maj har förlossningen på Akademiska sjukhuset förlöst runt 640 kvinnor. Drygt 50 har hänvisats till Gävle och BB Sophia i Stockholm när sjukhuset haft fullt upp. 14 av hänvisningarna var planerade kejsarsnitt.

Hur kostsam sommaren blir för sjukhuset har ännu inte sammanställts. Övertider och hänvisningar till andra landsting kostar.

– Den räkningen är gudskelov inte min huvudvärk, säger Anna Ekenberg Abreu som nu tagit välbehövlig semester.

Relaterat material

Löneupproret har vunnit delseger

Satsning för att öka vårdpersonalens löner

Akademiska hoppas att barnmorskorna stannar

Höjda ingångslöner ger sviter som svider

Möte utan lösning på barnmorskeflykt

28 barnmorskor säger upp sig

Barnmorskorna på Akademiska kräver högre lön

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev