Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Man med Aspergers får skadestånd av bostadsföretag

Publicerad: 25 oktober 2007, 16:56

En man med Aspergers syndrom nekades bostad på grund av sitt funktionshinder. Efter att ha blivit stämd av Handikappombudsmannen betalar nu bostadsföretaget 30 000 kronor till mannen.


En 22-årig man nekades bostad trots att han uppfyllde alla krav för att få hyra. Han hade förmåga att betala hyran, han var inte skuldsatt och han hade referenser som kunde kontrolleras.

Enda felet, i bostadsföretagets ögon, var att han led av Aspergers syndrom och kom från ett gruppboende, varför mannen nekades bostad.

Företaget krävde i stället ytterligare utredning av mannen som till slut gick med på ett möte med bostadsföretaget där han ombads att berätta om sekretessbelagda patientuppgifter.

Mannen kände sig kränkt och anmälde händelsen till Handikappombudsmannen, HO, som ansåg att bostadsföretaget särbehandlat mannen på grund av hans funktionshinder.

HO stämde därför bostadsföretaget enligt lagen om förbud mot diskriminering. För att lösa tvisten gick bostadsföretaget med på en förlikning som ger mannen 30 000 kronor i ersättning, skriver Handikappombudsmannen i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev