Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Många har symtom före hjärtstopp

Publicerad: 2 december 2005, 12:13

De flesta som drabbas av hjärtstopp i hemmen har haft föregående symtom. Det visar en grupp forskare från Nya Zealand, som publicerar sina rön i tidskriften Heart.


Forskarna vid UK Heart Attack Study Collaborative Group, Aukland Nya Zealand, utförde en studie för att undersöka omständigheterna kring hjärtstopp hos personer som drabbas av detta utanför sjukhus. I studien ingick 1290 personer under 76 år som hade drabbats av hjärtstopp orsakad av kranskärlssjukdom.

Studien visar att 35 procent av de personer vars hjärtstopp bevittnades av en läkare eller av ambulanspersonal, överlevde 30 dagar efter händelsen, jämfört med 8 procent av dem som drabbades av hjärtstopp som bevittnades av andra personer på en offentlig plats och 2 procent av dem där hjärthändelsen bevittnades av andra i hemmet.

Ingen av de 525 personer som drabbades av ett obevittnat hjärtstopp överlevde.

Studien visar att 72 procent av de patienter som drabbades av hjärtstopp i hemmet hade rapporterat om symtom, som bröstsmärtor, lufthunger, och att de kände sig sjuka före hjärthändelsen. Sju av tio hade dessutom dessa symtom längre än 15 minuter.

Forskarna anser att om dessa personer hade sökt hjälp i ett tidigare skede så hade de sannolikt hamnat i den grupp där hjärtstoppen bevittnades av en läkare eller ambulanssjukvårdare. Det hade ökat deras överlevnadschanser avsevärt.

Av de 20 procent av hjärtstoppen som inträffade på offentlig plats var de få som inträffade på en plats där det fanns utställda defibrillatorer.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev