Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Smärta

Männen på väg tillbaka på landets läkarprogram

Publicerad: 2 april 2008, 11:54

Trenden med en allt starkare kvinnodominans på läkarutbildningen är bruten. ­ – Det är väldigt bra om det vänder, säger Heidi Stensmyren, ordförande för Sveriges yngre läkares förening, Sylf.


Även om en klar majoritet läkare är män, har kvinnornas andel stadigt ökat. På utbildningssidan har sedan mitten av 1990-talet det mesta pekat mot att läkarkåren skulle få en allt större del kvinnor.

Statistik från Högskoleverket visar att från höstterminen 1997 till höstterminen 2005 sjönk andelen manliga läkar­studenter från 49 procent till 41, med en minskning varje år. Det är ett skäl till att det ibland har talats om att läkaryrket är på väg att bli ett kvinnoyrke.

Men kanske är en gräns nådd. Vårterminen 2006 skedde nämligen en liten ökning av andelen män på läkarutbildningen. Och vårterminen 2007 var 44 procent av alla läkarstudenter män mot 41 procent tre terminer tidigare.

När det gäller nybörjare på läkarlinjen visar statistik från Verket för högskoleservice att en knapp majoritet av de antagna de fem senaste terminerna är män. Det kan jämföras med att andelen manliga nybörjare höstterminen 2001 och vårterminen 2002 låg under 40 procent. '

”Bra för bredden”

Sylfordföranden Heidi Stensmyren tycker att det är positivt om utvecklingen med allt fler kvinnor på läkarutbildningen faktiskt har stannat av.

– Det är bra för bredden i yrkesutövningen med en jämn könsfördelning och det kan bli en sämre löneutveckling i yrken med bara kvinnor, säger hon.

Det saknas säkra förklaringar på vad den förändrade könsfördelningen på universiteten beror på – och därmed är det också svårt att sia om ifall utvecklingen håller i sig.

Göran Thomé, utbildningschef för läkarutbildningen vid Lunds universitet, tror att en möjlig förklaring är att en del andra utbildningar blivit mindre attraktiva och att därmed ännu fler män än tidigare söker läkarprogrammet i första hand.

Ser könet som mindre viktigt

Mindre förändringar i antagningssystemet, som möjlighet att använda högskoleprov­resultat i stället för lotten för att särskilja sökande med högsta betyg kan också ha spelat in. Det tror bland andra Johanna Pallin, ordförande för Medicine studerandes förbund, MSF. Hon tycker att könsfördelningen på utbildningen är mindre viktig – om den inte blir väldigt skev.

– Från MSF:s sida är det som vi jobbar mest med att det blir en bättre typ av antagning. Det viktigaste är inte att ett visst antal av ett visst kön som kommer in.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev