Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Smärta

Mjölk minskade risk för metabolt syndrom

Publicerad: 24 april 2002, 07:55

Ett högt intag av mjölkprodukter minskade risken för överviktiga vuxna att drabbas av det så kallade metabola syndromet. Därmed kan risken för typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom minska hos dessa personer. Det visar en studie som presenteras i veckans nummer av tidskriften Jama.


Tidigare studier har visat att det finns en koppling mellan diet och det metabola syndromet, det vill säga fetma, glukosintolerans, högt blodtryck och förhöjda blodfetter. För att undersöka detta samband närmare har forskare vid Children's Hospital, Boston, USA, utfört en studie för att undersöka kopplingen mellan intaget av mjölkprodukter och förekomsten av metabolt syndrom.  Totalt deltog 3 157 personer i åldrarna 18 till 30 år i studien, som genomfördes vid två tillfällen, 1985-1986, samt 1995-1996.  Studien visar att intaget av mjölkprodukter hos överviktiga personer var omvänt kopplat till förekomsten av samtliga faktorer som ingår i det metabola syndromet, och som även är riskfaktorer för typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom. Kopplingen sågs däremot inte bland smalare personer.  Risken att utveckla det metabola syndromet med två, eller fler komponenter, var signifikant minskad med 72 procent bland de överviktiga personer som hade den högsta konsumtionen av mjölkprodukter, jämfört med dem som hade den lägsta.  För varje tillfälle per dag som deltagarna drack mjölk minskade risken att utveckla det metabola syndromet med 21 procent.  Kopplingen var liknande bland deltagare av båda könen. Andra delar av kosten, som exempelvis spårämnen och fetter, påverkade inte kopplingen mellan intaget av mjölkprodukter och förekomsten av metabolt syndrom.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev