Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Mobbades av kollega - får ersättning för arbetsskada

Publicerad: 30 januari 2008, 10:31

En vårdcentralchef i Skåne sjukskrevs 1999 på grund av depression och utmattningssyndrom. Nu har länsrätten gett henne rätt till full arbetsskadeersättning.


Bakgrunden är denna: Som chef för vårdcentralen i Kävlinge var kvinnan arbetsledare för en läkare som ansågs mycket besvärlig. Enligt Sydsvenskan kände sig vårdcentralchefen trakasserad av läkaren, som i sin tur polisanmälde sin chef för trakasserier. Ärendena lades dock ner, och så småningom stängdes läkaren av från sin tjänst.

Efter några år drabbades vårdcentralchefen av yrsel och huvudvärk och sjukskrevs på grund av depression och utmattningssyndrom. Efter flera års sjukskrivning ansökte vårdcentralchefen om arbetsskadeersättning, livränta. Försäkringskassan avslog dock ansökan med motiveringen att depressionen inte var orsakad av arbetet på vårdcentralen.

Länsrätten i Skåne gör nu en annan bedömning: att arbetssituationen på vårdcentralen var så extrem att vårdcentralchefens besvär ska klassas som arbetsskada. Kvinnan får därför rätt till full arbetsskadeersättning, skriver Sydsvenskan.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev