tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

”Mötesplatsen är kanske det viktigaste”

Publicerad: 20 mars 2019, 05:00

Utredaren Göran Stiernstedt är en av talarna under Vårdarenan.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Ministrar, utredare och ledande experter inom hälso- och sjukvård är några av dem som gör Vårdarena 2019 till två högaktuella dagar för den med ambitionen att hänga med i sjukvårds-Sverige.

Ämnen i artikeln:

Smärta

SH


– Det viktigaste är nog mötesplatsen, säger Göran Stiernstedt, som utifrån sin utredning Styrning för en mer jämlik vård ska tala under Vård-arenans andra dag.

Han tror att samtalen kan bidra till steg framåt.

– Jag hoppas att man ska ta fram några tydliga områden där det är lite bråttom att göra något.

Själv ska han tala om principer för styrning av framför allt primärvården.

– Jag kommer också att beröra splittringen på 21 olika system och ett behov av en mer likartad styrning, säger han.

Många programpunkter tangerar ämnen som innehåller sjukvårdens stora utmaningar framåt. Till exempel ”Horisontella prioriteringar – när patienter ställs mot varandra” om hur sjukvården ska ta ställning till när nya behandlingar blir möjliga men resurserna är begränsade.

Den första dagen innehåller två spår, Primär-vårdens dag och Kommunal sjukvård. Utredare Anna Nergårdh kommer att tala om uppdraget att stödja arbetet med att samordnat utveckla en jämlik vård med fokus på primärvård. Andra nyckelspelare i omställningen till nära vård medverkar också, som Marina Tuutma, ordförande i Distriktsläkar-föreningen, Emma Spak, SKL:s samordnare för nära vård, och Inger Ros, ordförande för Riksförbundet Hjärtlung.

Socialminister Lena Hallengren sätter sig på heta stolen kl 16.35, för att därefter dela ut priset till årets Brobyggare, Dagens Medicins med sam-arbetspartners nyinstiftade pris för att främja samarbete i hälso- och sjukvården.

På Vårdarenans andra dag tar energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman plats i samma heta stol. Darja Isaksson, generaldirektör för Vinnova talar om hur innovation kan göra vården mer hållbar och jämlik. Framtidsfrågor som kompetensförsörjning, digitalisering och preventionsarbete i vården är några av dagens övriga punkter.

Göran Stiernstedt, själv en av programmets centrala talare, tror att de flesta hoppas på att få höra något konkret från regeringen.

– Man har ju sett de 73 punkterna i fyrpartiöverenskommelsen, men vi hoppas väl alla på att höra lite mer där. Vård-arenan blir ett av de första tillfällena som social-ministern uppträder i ett lite mer officiellt sammanhang, säger han.

Vårdarena 2019

Se hela programmet för Vårdarena 2019 den 26-27 mars här. Dagens Medicin Agenda är arrangör.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev