Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Musik under operation kan minska smärta

Publicerad: 13 augusti 2015, 07:12

Att lyssna på musik före, under och efter en operation snabbar på tillfrisknandet. Dessutom minskar behovet av smärtstillande mediciner, enligt en brittisk studie.


Ämnen i artikeln:

Smärta

En ny omfattande undersökning bland närmare 7 000 patienter i Storbritannien bekräftar tidigare studier som gjorts i mindre skala även i Sverige.

– Jag tycker att samtliga sjukhus i Sverige ska kunna erbjuda patienter som ska opereras en möjlighet att lyssna på musik. Det är billigt och enkelt och vi vet att det har både en lugnande och smärtstillande effekt, säger Ulrica Nilsson, professor i hälso- och vårdvetenskap vid Örebro universitet.

Den nya studien, som presenteras i vetenskapliga tidskriften The Lancet, visar bland annat att patienter som lyssnat på musik i samband med operationen var mindre oroliga och behövde mindre smärtstillande medel efter operationen. Störst effekt gav musiken om man fick lyssna före operationen även om det upplevdes positivt att ha musik på både under och efter det kirurgiska ingreppet.

– Det vi sett på tidigare studier är att tempot och rytmen är det avgörande, inte vilken sorts musik man lyssnar på. Vi köpte in ett antal cd-skivor med bland annat Mozart och New age-musik men de flesta ville istället ha lugn dansbandsmusik, något religiöst eller country, säger Ulrica Nilsson.

Enligt Ulrica Nilsson har människan ett behov att rätta in sig i takten runt omkring. Musik med rätt takt och rytm gör att lugnet infinner sig, pulsen och blodtrycket går ner och eventuell smärta minskar.

– Musik är familjärt. Det ger en trygghet i en sjukhusvärld av apparater, gröna kläder och munskydd.

Hennes studier har också visat att en halvtimmes musiklyssnande vid akuta symptom ger en smärtlindring i två timmar vilket motsvarar en halv 500 milligrams Alvedon.

– Men det kan inte totalt ersätta smärtlindring. Man måste ned till en viss smärtnivå innan musik kan sättas in, säger Ulrica Nilsson.

Fakta: Så påverkar musiken

Studien, som genomförts av forskare vid Brunel University och Queen Mary University of London, innefattar data från nära 7 000 slumpmässigt utvalda patienter och är den mest omfattande som studerat hur musik påverkar operationspatienter.

Patienter som fick lyssna på musik uppger att de kände sig mindre oroliga och var mer nöjda med ingreppet än de som fick ett "vanligt" omhändertagande eller andra icke-medicinska behandlingar som massage och avslappningsövningar.

Musikpatienterna kunde också minska behoven av smärtstillande mediciner. Smärtan minskade dessutom ytterligare något hos de patienter som fick välja sin egen musik.

Musiken hade däremot ingen inverkan på hur lång tid patienten behövde stanna på sjukhuset.

Källa: The Lancet

Ämnen i artikeln:

Smärta

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev