söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Nackmätning ger bra svar om fosterrisk

Publicerad: 7 september 2006, 11:02

Nackuppklarningstest och blod­prov ger bäst underlag för att bedöma risken för kromosom­avvikelser hos foster, visar en kommande SBU-rapport om foster­diagnostik.

Ämnen i artikeln:

Smärta

Förhandsuppgifter från den kommande rapporten från SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, presenterades under SFOG-veckan den 28 augusti till 1september. SFOG står för Svensk förening för obstetrik och gynekologi.

Rapporten visar att det är bättre att göra en så kallad nackuppklarningsmätning på fostret och ta blodprov på mamman, än att endast utgå från mammans ålder för att bedöma risken för att fostret kan ha en kromosomavvikelse. Den gängse metoden i dag är att erbjuda alla kvinnor som är 35 år gamla eller äldre ett diagnostiskt test som ska svara på frågan om fostret har en kromosomavvikelse, till exempel Downs syndrom, eller inte.

Vanliga diagnostiska test är fostervattensprov eller moderkaksprov, som båda innebär en ökad risk för missfall med omkring 1 procentenhet.

- Det är viktigt att få säkrare screeningmetoder så att så få som möjligt behöver gå vidare med provtagningar som kan vara riskabla, säger Kerstin Nilsson, överläkare vid kvinnokliniken på Universitetssjukhuset Örebro och ordförande för den projektgrupp som ligger bakom rapporten.

Ställs inför mycket svåra frågor  Den visar också att vårdens information till blivande föräldrar brister. Framför allt gäller detta att förbereda föräldrarna på vad testet kan leda till och vilka frågor det kan väcka.

- Föräldrarna förstår rent tekniskt vad de ska gå igenom. Men de är dåligt förberedda på att de kan ställas inför mycket svåra frågor om testet skulle visa att fostret har en missbildning, säger Kerstin Nilsson.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev