Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Ny behandlingsform mot borderline

Publicerad: 26 oktober 2005, 13:39

Dialektisk beteendeterapi, DBT, verkar vara en lovande behandlingsform vid borderline personlighetsstörning. Det finns stöd för att DBT minskar patientens självskadande beteende enligt en ny rapport från SBU Alert.


Enligt rapporten, som presenteras i dag, onsdag den 26 oktober, finns ett visst vetenskapligt stöd för att DBT leder till minskat självskadebeteende, och att effekten finns kvar under ett till två år. Eventuellt ger behandlingen också minskad droganvändning hos missbrukare och ett minskat behov av sjukhusvård.

DBT är en form av kognitiv beteendeterapi som utvecklats för kroniskt självmordsbenägna patienter med borderline personlighetsstörning. Störningen kännetecknas av bland annat svårighet att hantera känslor och patienterna har ofta även andra sjukdomar, till exempel drogmissbruk eller ångestsjukdomar. I Sverige beräknas att mellan 70 000 och 140 000 personer har diagnosen. Omkring 10procent av patienterna avlider till följd av självmord, enligt rapporten.

SBU Alert är den enhet inom Statens beredning för medicinsk utvärdering som gör snabba bedömningar av nya medicinska behandlingsmetoder.

Sara Nilsson

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev