torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Ny läkemedelskandidat bet på smärta vid endometrios

Publicerad: 26 maj 2017, 08:15

Foto: Thinkstock

En tablettbehandling med elagolix lindrade smärtor i samband med endometrios, enligt nya fynd från två fas 3-studier i tidskriften New England Journal of Medicine.

Ämnen i artikeln:

SmärtaEndometrios

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Endometrios, som karaktäriseras av att livmoderslemhinnan växer utanför livmodern, kan förvärras av hormonet östrogen. Östrogenproduktionen minskar med en så kallade GnRH-analog, alltså läkemedel som härmar effekten av gonadotropinfrisättande hormon. Nu kommer dock en ny läkemedelskandidat, elagolix, som stryper östrogennivån snabbare genom att blockera GnRH.

– Det är jättebra att vi får fler verktyg för att behandla endometrios eftersom närmare varannan patient med sjukdomen har besvärande smärtor. Men elagolix kommer inte att revolutionera behandlingen – så imponerande är inte resultaten, säger Matts Olovsson som är professor och överläkare vid Akademiska sjukhusets endometrioscentrum.

Elagolix har utvärderats i två randomiserade och dubbelblinda studier. Sammantaget deltog närmare 900 kvinnor från USA och Kanada. Alla hade måttliga till svåra bäckensmärtor eller dysmenorré, alltså smärtsamma menstruationer. De lottades till att få aktiv behandling eller placebo under tre månader.

Resultaten visar bland annat att:

■ 76 procent av kvinnorna på höga läkemedelsdoser fick en minskad dysmenorré, medan motsvarande siffra var 46 procent i lågdosgruppen. Bland kvinnorna på placebo var siffran 20 procent.
■ 58 procent av kvinnorna på höga läkemedelsdoser och 50 procent på låga doser fick en minskad bäckensmärta. I placebogruppen låg siffran på 37 procent.

Att placeboeffekten var hög är väntat, menar Matts Olovsson. Han hade hellre sett att elagolix jämfördes med dagens etablerade GnRH-analoger. Sannolikt har de samma effekt på smärta, menar han.

Ur patientsynpunkt finns dock en viktig skillnad mellan de två läkemedelsgrupperna.

– När vi ger GnRH-analoger så kommer symtomen att förvärras under cirka två veckor. Det beror på att östrogenproduktionen först stiger innan den avstannar. Men den perioden slipper patienter på elagolix eftersom östrogenproduktionen stryps tvärt, säger Matts Olovsson.

Dagens GnRH-analoger ges antingen i form av injektioner eller som nässpray.

– Att elagolix är i tablettform ses säkert som en fördel av vissa patienter. Men injektionerna är inte förenade med så stora problem som forskarna beskriver i studien, säger Matts Olovsson.

I dag är inflammationsdämpande NSAID-preparat första linjens behandling mot smärtor vid endometrios. GnRH-analoger räknas som andra eller tredje linjens behandling.

Deltagarna var mellan 18 och 49 år. Studien är sponsrad av läkemedelsföretaget AbbVie.

Läs mer i abstract:

Hugh Taylor med flera. Treatment of Endometriosis-Associated Pain with Elagolix, an Oral GnRH Antagonist. The New England Journal of Medicine, publicerad online den 22 maj 2017. DOI: 0.1056/NEJMoa1700089

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev