Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Ny professur i palliativ vård för barn

Publicerad: 19 maj 2014, 12:48

En ny professur inom palliativ vård som riktar sig till barn och ungdomar har inrättats vid Palliativt forskningscentrum vid Ersta Sköndal högskola.


Professorstjänsten går till Ulrika Kreicbergs. Hon är uppmärksammad bland annat för sin avhandling ”Att mista ett barn i cancer” och är för närvarande professor i vårdvetenskap vid Sophiahemmets högskola. Hennes uppdrag blir att utveckla palliativ vård med inriktigt mot barn och ungdomar.

– Visionen är en god och likvärdig situation för barn och unga i den palliativa vården i hela landet. För att få detta kommer ett nationellt samarbete mellan organisationer och kompetenser att krävas. Det finansiella stödet har stor betydelse, säger Ulrika Kreicbergs.

Hennes forskning är inriktad på pediatrisk palliativ vård där fokus ligger på att minimera barnet lidande och stärka livskvaliteten.

– För att lyckas gäller det att finnas nära den kliniska verksamheten för att implementera ny kunskap. Barnen och familjerna i den palliativa vården måste få möjlighet att bidra, deras erfarenheter är ovärderliga för fortsatt utveckling och forskning, säger Ulrika Kreicbergs.

Palliativt forskningscentrum ligger vid Ersta Sköndal högskola och är ett samarbete mellan högskolan och Ersta diakoni.

– Vi är väldigt tacksamma för att just Ulrika, med hennes kunskaper och inriktning, tackat ja till den här posten, säger Per Nilsson, rektor vid Ersta Sköndal högskola, i ett pressmeddelande.

Professuren får namnet Gålöstiftelsens professur i palliativ vård med inriktning mot barn och ungdomar och finansieras genom en donation från Gålöstiftelsen.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev