måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Ny teknik möjligt skäl till fler skador i vården

Publicerad: 8 november 2006, 09:59

Ny teknik möjligt skäl till fler skador i vården

Antalet personer som skadas på sjukhus ökar. En av orsakerna kan vara att sjukvården med nya behandlingsmetoder tar större kalkylerade risker.

Ämnen i artikeln:

Smärta

Under 2004 besökte drygt 846 100 personer sjukhus för någon form av vård. Av dem skadades 24 362 personer i samband med vårdtillfället, enligt skaderapporteringen. Det är en ökning med 9 procent jämfört med året före. Det visar färska siffror från Socialstyrelsens patientregister.

Antalet rapporterade skador har ökat stadigt för varje år. Framför allt rör det sig om komplikationer efter kirurgiska ingrepp. De som fått skador i samband med kirurgi är till stor del kvinnor. Mer än dubbelt så många kvinnor som män drabbas av skador efter kirurgisk vård. Orsaken är fortfarande oklar, men kan delvis bero på att kvinnor överlag blir äldre än män, och äldre personer är känsligare för kirurgiska ingrepp.

Den andra stora skadegruppen är människor som fått biverkningar av läkemedelsbehandling.

– En anledning till ökningen kan vara att sjukvården nu vågar ta större kalkylerade risker, säger Anders Tennlind, utredare på epidemiologiskt centrum,  EpC  , vid Socialstyrelsen.

Fler och äldre opereras

Han anser att andelen rena missöden i vården fortfarande är relativt liten, men att man med ny teknik och nya behandlingsmetoder vågar operera fler och allt äldre patienter.

– De kan riskera att få till exempel infektioner efter operation, men man bedömer att operationen i slutändan kommer att ge dem ett drägligare liv.

Men statistiken ger inte hela bilden. Det finns också ett mörkertal – skador som aldrig anmäls. Nya behandlingsmetoder för ofta med sig nya sorters komplikationer. Det är något som sjukhuspersonal brukar vara snabb på att notera och uppmärksamma. Det är snarare de kända och vanliga komplikationerna som är underrapporterade.

– Vi har fortfarande en underrapportering i Sverige. I andra länder räknar man med att cirka 10 procent av dem som söker vård får någon form av komplikation. Här ligger siffran långt under det, säger Johan Carlson, chef för Socialstyrelsens tillsynsavdelning.

"Kostar vården för mycket"

Att skadesiffran ökar för varje år är inget Johan Carlson oroar sig för. Tvärtom ser han det som en positiv utveckling av rapporteringssystemet. Att siffrorna i skadestatistiken stiger för varje år beror främst på att vårdpersonalen blivit bättre på att rapportera skador, anser han.

– Men det finns landsting och sjukhus som fortfarande inte kommit igång ordentligt med patientsäkerhetsarbetet.

Trots ett uppskruvat arbetstempo måste det finnas tid att utveckla patientsäkerheten på sjukhusen, inte minst ur ekonomisk synpunkt.

– Det kostar vården alldeles för mycket pengar och resurser när patienter tvingas komma tillbaka, stanna längre, eller få dyrare behandlingar, säger Johan Carlson.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev