Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Ny typ av migränläkemedel får subvention

Publicerad: 17 december 2018, 10:01

Förebyggande behandling med läkemedlet Aimovig (erenumab) kommer att ingå i högkostnadsskyddet för vissa patienter med kronisk migrän, enligt ett beslut av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.


Ämnen i artikeln:

MigränTLVLunds universitetSmärta

Aimovig blir därmed den första produkten i den nya läkemedelsklassen CGRP-hämmare som patienter kan få utskrivet med subvention.

Enligt TLV gäller subventionen bara för patienter som inte haft effekt eller inte tolererat minst två olika förebyggande läkemedelsbehandlingar, som betablockerare. Vidare subventioneras Aimovig endast vid förskrivning av neurolog eller läkare verksam vid neurologklinik eller enhet specialiserad på behandling av patienter med kronisk migrän.

Aimovig utgörs av en så kallad monoklonal antikropp som blockerar receptorer för signalämnet CGRP, calcitoningenrelaterad peptid. Lars Edvinsson, professor i medicin vid Lunds universitet, har varit en pionjär i grundforskningen om CGRP:s roll vid migrän.

Dagens Medicin har tidigare skrivit om de studier som bland annat ligger bakom att Aimovig godkänts. Fler läkemedel med samma mekanism är på väg.

Några prisuppgifter för Aimovig finns ännu inte tillgängliga. TLV har haft trepartsöverläggningar med företaget och landstingen, vilket medför lägre kostnad genom en sidoöverenskommelse.

TLV:s beslut gäller från och med den 1 januari 2019.

Relaterat material

Ny behandling kan hjälpa vid kronisk migrän

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev