Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Nya ledtrådar om placeboeffekten

Publicerad: 19 oktober 2016, 13:31

Patienter som visste att de fick placebopiller hade minskade smärtbesvär jämfört med patienter utan placebo, enligt en ny randomiserad studie i tidskriften Pain.


Ämnen i artikeln:

Smärta

Resultaten skulle kunna utmana dagens bild av placeboeffekten. Det är välkänt att patienters symtom kan minska när de tror sig ha fått aktiv terapi – fast det i själva verket varit placebo. Men nu pekar alltså fynd på att placeboeffekten även visar sig hos personer som vetat att de fått overksamma läkemedel.

Studien innefattade 97 vuxna patienter med kronisk smärta i ländryggen. Majoriteten behandlades med inflammationsdämpande mediciner i form av NSAID-preparat.

Samtliga deltagare fick en kortare genomgång av placeboeffekten innan de lottades till en av två terapier. Den ena gruppen stannade kvar på sin dåvarande behandling medan den andra gruppen ordinerades två placebopiller dagligen i kombination med dåvarande behandling. Pillren låg i en burk tydligt märkt med placebo.

Båda terapierna pågick i tre veckor. Under den tiden fick inte deltagarna justera sina läkemedelsdoser eller göra några livsstilsförändringar, såsom att påbörja en ny diet.

Resultaten visar bland annat att den svåraste smärtan minskade med 30 procent bland patienter på placebo och aktiv terapi, vilket räknas som en klinisk signifikant förbättring. Motsvarande siffra var 16 procent för deltagare som enbart fick aktiv terapi.

Graden av funktionsnedsättning till följd av smärta minskade med 29 procent bland deltagare som även fick placebo, medan det knappt gick att urskilja någon sådan förbättring bland de andra deltagarna.

En svaghet med studien var den korta undersökningstiden, skriver de portugisiska forskarna bakom studien. Man kan därmed inte slå fast att resultaten även gäller på längre sikt, menar de.

Forskarna skriver att det behövs mer forskning på området och att framtida studier behöver inkludera andra typer av patientgrupper. Utifrån resultaten verkar dock placebo vara ett säkert och effektivt tillskott till behandlingar mot smärta, menar de.

Den randomiserade studien pågick mellan 2013 och 2015. Deltagarna hade haft sin smärta i ländryggen i mer än tre månader.

Läs mer i abstract:

Cláudia Carvalho med flera. Open-label placebo treatment in chronic low back pain: a randomized controlled trial. Pain, publicerad online den 13 oktober 2016. Doi: 10.1097/j.pain.0000000000000700

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Smärta

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev