Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Nya miljoner till vården

Publicerad: 16 april 2018, 06:28

Finansminister Magdalena Andersson (S).

Foto: Magnus Länje

NY VERSION. Vården får drygt 600 miljoner kronor extra i årets vårbudget. Bland annat ska fler personer med bristkompetenser kunna arbeta även efter 65 år.


I fredags aviserade Vänsterpartiet att de förhandlat fram 400 miljoner kronor extra för 2018 som ska gå till personalförstärkningar under sommaren för att korta vårdköerna, bland annat genom fler mobila team i primärvården. När finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade hela budgeten under måndagen utlovades ytterligare 200 miljoner kronor till personalförstärkningar i bristyrken. Om behovet finns ska den som vill kunna arbeta även efter 65 års ålder.

Socialminister Annika Strandhälls säger att pengarna ska ses som en stimulans till landstingen så att specialisterna ska kunna arbetar kvar fram till 67 år.

– Det här möjliggör för fler att vara kvar.

Men Centerpartiets sjukvårdspolitiska talesperson Anders W Jonsson är kritisk till vad han kallar ”strösslande med så lite som möjligt till så många som möjligt”.

– Det här är trams. Det här kan landstingen göra redan idag. Det här kommer inte att påverka svensk sjukvård ett dugg. Det här är symbolpolitik.

Staten höjer också bidraget till läkemedelsförmånerna med drygt en miljard kronor. Beloppen i den överenskommelse som redan finns för 2018 mellan staten och regioner och landsting bedöms inte räcka till.

Regeringen ger också Socialstyrelsen tio miljoner kronor extra för att vårdpersonal som tagit sin examen utanför EU/EES-området ska kunna får sin utbildning validerad snabbare och därmed korta tiden till legitimation.

Som Dagens Medicin tidigare berättat märker Socialstyrelsen av ett ökat intresse för att göra det kunskapsprov som krävs. Antalet ansökningar har fördubblats på två år, men regeringen vill alltså att takten ska öka ytterligare.

Moderaterna har kritiserat satsningarna för att vara kortsiktiga och för att komma för sent.

– Vi är både förvånade och besvikna. Satsningarna är välkomna, men de kommer inte att hinna få genomslag i år. Det finns inga strukturella reformer alls. Att presentera sådana här satsningar i mitten av april, inför en sommar, det är inte seriöst, säger Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson.

Budgeten bygger på en överenskommelse med Vänsterpartiet.

Relaterat material

400 miljoner mer till vården i vårbudgeten

Sjuksköterskor nobbar långsamt snabbspår

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev