Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Nytt nätverk ska förbättra pollenprognoser

Publicerad: 11 juni 2007, 09:38

Förhöjda koldioxidhalter i luften och högre medeltemperatur banar väg för nya pollenallergener i Sverige – en situation som väntas bli en stor utmaning för allergivården. Nu ska ett nybildat internationellt nätverk samarbeta för att ta fram bättre pollenprognoser.


Det framgår av ett seminarium vid den internationella allergikongressen EAACI, European Academy of Allergology and Clinical Immunology, i Göteborg i dag.

– På senare år har det blivit allt vanligare att björkpollen färdas in över Sverige i stora mängder söderifrån eller från Ryssland, vilket kan åskådliggöras som ett stort gult täcke på satellitbilder. I kombination med luftföroreningar kan detta göra situationen mycket besvärlig för astmatiker. Med det nya samarbetet hoppas vi kunna förutsäga sådana situationer bättre än i dag, säger Åslög Dahl, chef för Botaniska analysgruppen i Göteborg och moderator vid dagens seminarium.

Nätverket ska nu etableras inom ramen för det europeiska forskningssamarbetet ESF, European Science Foundation.

– I den internationella gruppen kommer det att ingå meteorologer, botaniker, experter på partikelspridning och en och annan medicinare. Målet är att få fram integrerade prognoser av luftens sammansättning via analyser av satellitbilder, säger Åslög Dahl.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev