Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Smärta

Oren luft ökar risk för astma

Publicerad: 9 April 2008, 11:38

Barn som utsätts för höga halter av luftföroreningar under sitt första levnadsår löper större risk att drabbas av astma, pollenallergi och försämrad lungfunktion.


Det visar nya delresultat från den så kallade Bamse-studien.

I studien mättes halterna av luftföroreningar i anslutning till småbarnens bostäder, och utvecklingen av astma och allergi hos barnen uppmättes sedan fram till att de fyllt fyra år.

Barn som utsatts för höga halter av luftföroreningar visade sig löpa en cirka 60 procent större risk att drabbas av långvariga astmatiska besvär, jämfört med andra barn. Risken att drabbas styrs dock enligt forskarna även till stor del av ärftliga faktorer.

 - Personer som har en särskild genetisk känslighet kan ha en ytterligare, kraftig riskökning, säger Magnus Wickman, professor vid Karolinska institutet och huvudansvarig för Bamseprojektet, till Dagens Medicin.

Även lungfunktionen påverkades negativt hos barnen som utsatts för luftföroreningar, och dessa barn var mer än dubbelt så ofta allergiska mot luftburna allergen - i synnerhet mot björkpollen - jämfört med de övriga barnen i studien.

Totalt ingår omkring 4 000 barn - i dag 12 år gamla - från Stockholmsområdet i Bamseprojektet. Drygt 90 procent av dessa ingick i denna uppföljning.

- Jag blev överraskad att vi såg en sådan här effekt. Nivåerna av luftföroreningar som vi studerat i denna studie var klart lägre än de som analyserats i liknande studier från bland annat USA, säger Magnus Wickman.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev