fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Ovanligt lång influensaperiod

Publicerad: 23 maj 2013, 13:35

Influensasäsongen har varit ovanligt lång och svår jämfört med tidigare år, visar Smittskyddsinstitutets slutrapport för säsongen 2012/2013.

Ämnen i artikeln:

Smärta

Årets influensasäsong har pågått nästan två månader längre än förra säsongen. Den här säsongen rapporterades det mer än 100 fall per vecka i 18 veckor, jämfört med förra säsongens 11 veckor.

Orsaken till att säsongen varit så lång är att tre influensatyper har cirkulerat samtidigt. Men även kylan kan ha påverkat.

– Att det var flera virus samtidigt och den långdragna kylan kan ha spelat roll, säger Hélène Englund, Smittskyddsinstitutet, till Dagens Medicin.

De olika typerna är svininfluensa, A (H1N1), samt säsongsinfluensa A och B. Totalt har 8 193 fall av influensa bekräftats och minst 38 personer med säsongsinfluensa har intensivvårdats.

– De allra flesta som får influensa går inte till läkaren, utan de stannar hemma och kurerar sig. Och även om de går till läkaren är det inte säkert att prover för influensa tas. Det betyder att de laboratorieverifierade fallen bara är toppen av isberget, säger Hélène Englund.

Dock påpekar hon att fallen som är bekräftade ändå kan ses som en indikation över hur influensasäsongen varit.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev