Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Patienten är sin egen expert

Publicerad: 28 november 2012, 12:33

RIKSSTÄMMAN Fråga patienten vilken levnadsvana som är viktigast att ändra. Då finns förutsättningar för att flera dåliga levnadsvanor försvinner.


Vilken levnadsvana väger tyngst? Den frågan var titeln på ett symposium på Riksstämman under onsdagen. Fyra läkare fick plädera för att just deras områden var värst. Alkohol, tobak, brist på fysisk aktivitet och dåliga matvanor ställdes mot varandra.

Sven Wåhlin, överläkare på beroendecentrum i Stockholm som talade om konsekvenserna av alkohol, levererade ett svar på symposiets titel.

– Fråga patienten. Vi kan respektera patienten som expert på sitt eget liv, sa han.

Han fick medhåll från Hans Lingfors som talade om betydelsen av fysisk aktivitet.

– Jag jobbar som distriktsläkare i Habo och vi skickar hem ett formulär till patienter där vi frågar vilken levnadsvana de vill förändra. Det viktigaste är att göra som patienten vill. Då blir man framgångsrik, för framgång föder framgång.

Mai-Lis Hellenius, professor vid Karolinska institutet, hade till uppgift att plädera för matens betydelse. Hon slog ett slag för medelhavskost och att följa de rekommendationer som Livmedelsverket ger.

Hon framhöll att det finns mycket god evidens för de riktlinjer som myndigheten rekommenderar som bland annat innefattar att äta mycket frukt och grönt och lite kött. Samtidigt som evidensen blir allt starkare framkommer tecken på att det går åt fel håll, menade Mai-Lis Hellenius och visade statistik från Västerbotten som visade att befolkningen där äter mer fett och mindre kolhydrater sedan några år tillbaka.

– Förtroendet för Livsmedelverket har minskat och kostrådgivningen har flyttat ut i bloggvärlden och media, sa hon som en förklaring till tendensen.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev