Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Patienter avbokar inte vårdbesöket

Publicerad: 22 oktober 2012, 09:04

Köerna till delar av specialistvården i Region Skåne är långa, men många patienter dyker aldrig upp.


Förra året struntade fler än 100 000 skånska patienter i att avboka besök i vården. Det första halvåret i år hade 50 161 patienter struntat i att avboka.

– Om man börjar räkna procent är det naturligtvis en bråkdel som inte kommer. Samtidigt behöver vi använda allt utrymme för att få ned väntetiderna. Hade alla kommit på utsatta tider hade vi haft fler tider att erbjuda, säger Karin Christensson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne, till lokaltidningen Sydsvenskan.

Inom ögonsjukvården på Skånes universitetssjukhus, Sus, uteblir vart femte barn. Samtidigt har samma klinik längst köer till specialistbesök i regionen.

Ögonsjukvården har gjort försök med att överboka läkarmottagningarna, men då blir det en kaosartad situation när alla patienter som är inbokade på samma dag dyker upp.

Sedan årsskiftet tar Region Skåne ut en dubbel patientavgift om patienter uteblir från ett bokat besök. Hittills har 9,6 miljoner kronor krävts in från patienterna. Men pengarna täcker inte kostnaderna.

– Det beror på om besöket är snabbt eller mer omfattande, men vi har inte råd att stå med tomma tider, och inte använda den besökstid vi har, säger Karin Christensson.

Förutom dubbla patientavgifter jobbar regionen med att det ska bli enklare att avboka via internet, och med att skicka ut påminnelser med sms.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev