Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Patienter utvärderar risk och nytta

Publicerad: 29 september 2014, 05:00

Patienter bjuds in till risk och nytta-utvärderingar hos den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s vetenskapliga kommitté, CHMP.


EMA har dragit i gång det nya projektet för att berika den vetenskapliga utvärderingen med nya sätt att tänka kring nytta och risker ur patienternas perspektiv, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

– Eftersom patienter lever med sin sjukdom i vardagen så kan deras åsikter om en medicins verkanskraft och dess effekt på livskvaliteten skilja sig från andra parters åsikter, säger Guido Rasi, EMA:s direktör, i meddelandet.

Patienter kommer bland annat att bjudas in till pilotprojektet för att dela med sig av sina åsikter om mediciner inom områden där det råder brist på medicinska behandlingar och där CHMP fortfarande har invändningar eller tvekar. De kan också komma att bjudas in till diskussioner när CHMP överväger att rekommendera att ett läkemedel återkallas från marknaden eller funderar på restriktioner i indikationen för ett läkemedel.

Syftet med pilotprojektet är att hitta sätt att systematiskt och effektivt få med patienter i rådslag på CHMP.

Första medicinen ut är ett läkemedel med den aktiva substansen afamelanotid, som används vid behandling av erytropoetisk protoporfyri (EPP), en sällsynt blodsjukdom som orsakar smärtsam känslighet för solljus. Hittills finns inget godkänt läkemedel för sjukdomen.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev