Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Smärta

Personal mår bra av eget arbete mot våld

Publicerad: 27 mars 2006, 11:43

AT-STÄMMAN. På Södersjukhusets finns en antivåldsgrupp som satsar på att göra mer än att lappa ihop misshandlade patienter.


Sören Carlsson Sanz är vårdchef på akutmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm. 1987 startade han en antivåldsgrupp vid sjukhuset. Målet var att förebygga och minska gatuvåldet, vara opinionsbildande och samverka med bland annat polisen.

- Vi vill jobba med helheten, inte bara symtomen, säger Sören Carlsson Sanz.

Antivåldsgruppens arbete är både ett sätt att påverka samhället och en sorts personalpolitik.

- Vi vill minska känslan av meningslöshet hos de anställda på akuten och förbättra arbetsmiljön. Vi tycker att det är svårt att bara stå och lappa ihop folk utan att ta hand om helheten. Det skapar destruktiva känslor hos personalen. säger Sören Carlsson Sanz.

En stor del av arbetet går ut på att utveckla så kallade konsekvensprogram för ungdomar som dömts för brott. I programmen konfronteras de med våldets konsekvenser. Otäcka bilder på nedslagna människor och ingående förklaringar till skadorna.

- De här unga killarna har en mycket dålig kroppskännedom. Den största delen av våldsskadorna är koncentrerad till ansikte och huvud och ansiktsstrukturen är otroligt skör. En spark   i ansiktet blir ett pussel för att få ihop bihålor, lukt och smak, säger Sören Carlsson Sanz.

Möter gärningsmännen  Gruppen arbetar också med att bemöta de misshandlade patienterna som kommer in till akuten. Ofta är de själva gärningsmän som bara förlorat slagsmålet.

Men trots gruppens arbete syns inga tecken på att gatuvåldet i Stockholm minskar. Tvärtom.

- Det är kämpigt, men vi hoppas att vi har sått ett frö till förändring längre fram i tiden. Vi vet att vi gör något för att påverka, säger Sören Carlsson Sanz.

- Vi mår mycket bättre nu, det är ett framgångsrikt och fruktbart sätt att driva personalpolitik, tillägger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev