Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Smärta

Personal som beordrades skyddsarbete saknade patienter

Publicerad: 30 April 2008, 16:34

Två sjuksköterskor beordrades skyddsarbete på en akutvårdsavdelning vid Centralsjukhuset i Karlstad idag, onsdag. Trots att det inte fanns några patienter. – Vi undrar vad vi gör här, säger Ingrid Askelöf, sjuksköterska. (UPPDATERAD kl. 18.46)


Avdelningen togs ut i strejk i måndags, men idag vid lunchtid blev två sjuksköterskor och en undersköterska uppringda av verksamhetschefen som beordrade skyddsarbete. Sjuksköterskan Ingrid Askelöf är en av dem. Enligt henne har de inte haft en enda patient sedan dess.

– Skyddsarbete innefattar inte någon form av jourberedskap. Verksamhetschefen sade att det fanns strokepatienter på akuten, men de ska i första hand till neurologavdelningen och där finns det platser, säger Ingrid Askelöf.

Hon ifrågasätter varför arbetsgivaren har kallat in dem.

– Vi känner att det är för bekvämlighetens skull. Istället för att inventera var det finns platser på andra ställen använder arbetsgivaren en avdelning som tagits ut i strejk, säger hon.

Verksamhetschefen Berit Hassel säger att det fanns ett behov när personalen ringdes in.

– Det fanns inte en enda hjärtövervakningsplats. Vår hjärtavdelning var helt full och enligt den rapport jag fick fanns det tre patienter i behov av hjärtövervakning på akuten, säger hon.

Skyddsarbetet var tänkt att omförhandlas imorgon, torsdagen den 1 maj. Men kort efter att Dagens Medicin uppmärksammat frågan kom kontraorder. Personalen får gå hem.

Skyddsarbete ska tas till som en yttersta åtgärd om det finns fara för människoliv eller allvarlig medicinsk skada. Det är inte första gången som det råder oenighet kring skyddsarbetet i den pågående vårdkonflikten.

Dagens Medicin har tidigare rapporterat att 25 vårdplatser öppnades på en kirurgavdelning på Centralsjukhuset i Karlstad trots att Vårdförbundet sade nej. Även på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och i Västerbottens läns landsting har det varit skilda meningar kring skyddsarbetet.

Skyddsarbete beordrat i Värmland trots fackligt nej

Oenighet om skyddsarbete

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev