Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Prisas för vaggsång som kan lindra smärta

Publicerad: 26 april 2016, 08:40

En vaggsång kan lugna spädbarn som ska stickas vid provtagning. Metoden prisas av Svensk barnsmärtförening.


Ämnen i artikeln:

Landstinget i VärmlandCentralsjukhuset i KarlstadSmärta

Musik- och bildterapeuten Alexandra Ullsten har belönats med ett stipendium från Linde Healthcare och Svensk barnsmärtförening.

Hon får det för sin forskning om hur vaggsång kan lindra mot smärta vid blodprovstagning på nyfödda.

– Det här ett spännande och sparsamt utforskat område inom musikterapin. Min första delstudie visar att spädbarnsriktad vaggsång, som sjungs i interaktion med spädbarnet, minskar stress och stöttar barnets självreglerande kapacitet, säger Alexandra Ullsten som är verksam i Landstinget i Värmland och doktorand vid Musikhögskolan i Örebro.

Där har neonatalavdelningen vid Centralsjukhuset i Karlstad, som enda sjukhus i Norden, etablerat musikterapi inom neonatalvården, enligt ett pressmeddelande.

Sången måste vara lyhörd och anpassas efter hur spädbarnet reagerar under en smärtsam provtagning, enligt Alexandra Ullsten.

– De flesta föräldrar använder sång i samspelet med sitt spädbarn. Men när spädbarnet är sjukt eller för tidigt fött och vårdas länge på en neonatalavdelning, kan barn och förälder behöva stöd för att komma igång med sin kommunikation, förklarar Alexandra Ullsten.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News