Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Radiosändare i organet leder strålarna rakt på tumören

Publicerad: 16 februari 2005, 08:51

En sändare i prostata som kommunicerar med strålapparaturen kan bli en framtidsmodell för att stråla exakt rätt område. Ett svenskt företag har utvecklat tekniken, som har visat sig fungera i en försöksperson.


Att träffa rätt är helt avgörande vid strålbehandling av cancer. Blir stråldosen inte tillräckligt hög i tumören blir effekten dålig. Hamnar för mycket av strålningen utanför skadas omkringliggande vävnad.

- Vi har länge försökt hitta bättre metoder för positionering, det är för dåligt i dag. Det finns olika metoder, men ingen som håller för alla steg i behandlingskedjan, säger Bo Lennernäs, överläkare och ansvarig för prostatacancerbehandlingen på Jubileumskliniken, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.  

I dag används olika bildtekniker för att bestämma tumörens läge före behandlingen. Strålutrustningen riktas sedan in med hjälp av markörer ritade på huden. Problemet är att tumören kan förskjutas, till exempel beroende på urinblåsans och tarmens innehåll - och läget stämmer därför inte alltid precis med de bilder som togs i förväg.

- Vi måste lägga till en marginal för att vara säkra på att träffa tumören. Ska vi behandla en tumör stor som en mandarin måste vi stråla ett område som är stort som en apelsin, säger Bo Lennernäs.

Detta resulterar i biverkningar, vid prostatabehandling ofta tarmbesvär, inkontinens och erektionsproblem.   Men nu har en helt ny teknik, som anger tumörens position i varje ögonblick före, under och efter behandlingen, tagits fram i Göteborg.

Liknar globala positioneringssystem  Metoden liknar globala positioneringssystem, GPS, där en liten apparat sänder ut radiosignaler som fångas upp av flera olika satelliter. Genom att tiden det tar för radiovågorna att nå satelliterna skiljer sig åt, beroende på var man befinner sig, går det att beräkna koordinaterna för positionen på jordytan i varje ögonblick.

- Går det att bestämma var på jorden något är, borde det också gå att bestämma var i kroppen ett organ är, säger Tomas Gustafsson, vd för företaget Micropos Medical i Göteborg som har utvecklat utrustningen.

Tekniken bygger på att en sändare placeras inuti det drabbade organet. Radiovågorna som sänds ut fångas upp av en mottagare som finns i en kudde intill patienten, se illustration.  Idén kom ursprungligen från Bo Lennernäs och professorerna Sten Nilsson, Bengt Rosengren och Seymour Levitt.

De kontaktade Chalmers tekniska högskola och Chalmers innovations, en stiftelse som hjälper nya företag att komma igång. När de fått klartecken att idén borde vara möjlig att genomföra, startades Micropos Medical. Företagets teknikansvarige, Roman Iustin, som då var student på Chalmers, började utveckla tekniken inom ramen för sitt examensarbete. Hur apparaturen tekniskt fungerar är ännu hemligt, eftersom patentet inte är klart.

Rent praktiskt går det till så att den lilla sändaren sticks in i prostata med hjälp av en nål, på samma sätt som en central venkateter. En tunn sladd går ut genom området mellan anus och pungen. Sladden kopplas till mottagaren, och systemet ansluts till en dator. Utrustningen kan sedan kommunicera med den befintliga strålapparaturen. När sändaren slås på får personalen veta de exakta koordinaterna för prostatas position.

Ger feedback till personalen  - Det ger operatören feedback - om du flyttar behandlingsborden 10 centimeter uppåt och en centimeter åt höger så kommer du rätt, beskriver Tomas Gustafsson.

Hittills har tekniken inte testats på patienter som strålbehandlas, men sändaren har satts in i prostata hos en försöksperson och visat sig fungera.

Systemet kan användas för att komplettera alla typer av strålutrustning som finns i dag. En naturlig utveckling är enligt Tomas Gustafsson att i framtiden integrera tekniken i behandlingsborden, så att de också kan ställas in helt automatiskt.

Det allra modernaste sättet att positionera patienter vid strålning är i dag olika former av bildtekniker, till exempel datortomografi, som kan användas samtidigt som strålbehandlingen utförs. Även här är målet bättre precision.

- Men vi vill komma bort från det traditionella bildtänkandet där man bedömer utbredningen av en tumör utifrån tvådimensionella bilder, som är både svåra och tidskrävande att tyda. Här kan vi utgå från en absolut position, säger Tomas Gustafsson.

Skulle kunna minska antalet stråltillfällen  Under våren och sommaren kommer utrustningen att sättas in hos fler prostatacancerpatienter för att utvärderas ytterligare. Tanken är att systemet ska kunna användas vid strålning av många olika tumörtyper. Sändaren skulle till exempel föras in till lungtumörer via bronkerna, eller via vagina för att positionera gynekologiska cancrar.

Med en mer exakt positioneringsmetod än dagens, skulle stråldoserna i tumörerna kunna ökas, och antalet stråltillfällen minskas, anser Bo Lennernäs. Det skulle kunna minska både biverkningar, kostnader och köer till strålbehandling, hoppas han.

- Att positionera patienten är den mest tidsödande delen i strålbehandlingen. Här går det mycket snabbare - patienten får lägga sig, vi trycker på en knapp och får positionen.

- Glider patienten ur läget signalerar systemet och vi stänger av behandlingen. Detta är en automatik som är helt unik, säger Bo Lennernäs.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev