Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Smärta

Rakel anses ännu för dyrt

Publicerad: 6 Februari 2007, 10:20

Sveriges Kommuner och Landsting tycker att avgifterna för det nya kommunikationssystemet för skydds- och krisverksamhet, Rakel, blir för dyra. I ett utlåtande sågas Krisberedskapsmyndighetens förslag på finansiering.


Rakel står för radiokommunikation för effektiv ledning och är ett digitalt kommunikationssystem, främst konstruerat för så kallad blåljusverksamhet såsom polis, ambulans och räddningstjänst.

Men tanken är att samtliga myndigheter med ansvar för samhällets krisberedskap successivt ska kunna ansluta sig.

Många kommuner och landsting har dock uttryckt kritik över att avgifterna för att vara ansluten till systemet är för höga, och har bland annat efterlyst statligt stöd för att finansiera kostnaden.

Krisberedskapsmyndigheten, KBM, har därför utrett finansieringen och kom nyligen med ett nytt avgiftsförslag. Myndigheten föreslår bland annat att det ska finnas en maxnivå för hur stor avgiften kan bli. Myndigheten föreslår också att staten skjuter till en halv miljard kronor för införandet av systemet.

Men Sveriges Kommuner och Landsting tycker att även det nya förslaget är för kostsamt.

– Avgifterna i KBM:s förslag är fortfarande för höga och vi befarar att inte heller detta förslag motiverar kommuner och landsting att ansluta sig, säger Ilmar Reepalu, ordförande för Svenska Kommunförbundet, i ett pressmeddelande.                Läs mer om Rakel på KBM:s hemsida.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev