fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Rörelseskola lindrade ryggvärk

Publicerad: 25 augusti 2008, 13:18

Lektioner i så kallade Alexanderteknik, där patienten får lära sig att undvika skadliga rörelsemönster, kan minska långtidssymtom av ryggsmärta, enligt en ny brittisk studie.

Ämnen i artikeln:

Smärta

Alexandertekniken utvecklades i början av 1900-talet av den australiensiske skådespelaren Frederick Matthias Alexander. Metoden innebär att en lärare undervisar en elev, patienten, i vardagliga rörelsemönster. Eleven lär sig att undvika skadliga rörelsemönster och ersätta dem med bättre alternativ.

I den nu aktuella undersökningen ingick 579 patienter med kronisk värk i ryggen som behandlades inom den brittiska primärvården. De lottades till fyra behandlingsgrupper: konventionell behandling, massage, 24 lektioner i Alexanderteknik eller 6 lektioner i Alexanderteknik. Hälften av deltagarna i respektive grupp lottades även till behandling med fysisk träning.

Forskarna konstaterar att träning och lektioner i Alexanderteknik, men inte massage, gav en bestående symtomlindring efter ett år enligt det så kallade Roland disability score. 6 lektioner i Alexanderteknik följt av träning var nästan lika effektivt som 24 lektioner.

British Medical Journal, publicerad online

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev