Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Sahlgrenska tar initiativ för att slippa skadestånd

Publicerad: 5 september 2007, 08:35

Bättre rapportering av övertid ska göra att Sahlgrenska universitetssjukhuset i fortsättningen slipper betala ut miljoner i skadestånd till läkarföreningen.


Enligt arbetstidslagen får ingen anställd jobba mer än 200 timmar övertid per år. Men det har läkarna på Sahlgrenska universitetssjukhuset gjort under 2006.

Nu tvingas Västra Götalandsregionen betala hela 2,6 miljoner kronor i skadestånd till Göteborgs läkarförening för den olagliga övertiden.

Också 2005 jobbade läkarna mer övertid än tillåtet och skadeståndet blev då 1,8 miljoner.

”Övertiden rinner iväg”

– Det är tråkigt när vi ser att övertiden rinner iväg ännu mer i stället för att se förbättringar, säger Christina Berntsson, ord­förande i Göteborgs läkarförening.

Enligt henne beror de många övertidstimmarna på att sjuk­huset har för få läkare för att kunna dela upp natt- och helg­arbetet på ett bra sätt.

– Man borde kunna anställa så många att det inte blir så mycket jourer. Nu för tiden är det också mycket mer arbete som görs på obekväm arbetstid än det var för några år sedan.

Eva Engström är överläkare inom neonatalverksamheten på Drottning Silvias barnsjukhus, som är en del av Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Vi jobbar intensivt och patientnära och det är ofta man inte kommer hem när man slutar. Vi gör mycket jourer och kan se att det ökar på i jourberget, säger hon.

”En väldigt hög belastning”

Inom neonatalverksamheten beror övertiden bland annat på att ökade födelsetal gett ökat antal patienter utan att fler tjänster inrättats, förklarar hon.

- Vi är ett begränsat antal specialister och vi har också en väldigt hög belastning på ST-läkarna, med hög jourfrekvens.

Nu hoppas Eva Engström att arbetssituationen för läkarna inom neonatalverksamheten ska kunna förbättras.

– Vi har fått tillskott för att anställa fler läkare och man håller just på att se över situationen.

Per-Olof Blomqvist, personalchef i sjukhusdirektörens stab på Sahlgrenska universitetssjukhuset, förklarar att det inte är någon medveten strategi från sjukhuset att låta läkarna jobba mycket övertid.

– Det är inte okej att anställda jobbar för mycket utöver sin ordinarie arbetstid.

Noggrannare rapportering

För att få bukt med situationen har Sahlgrenska för 2007 infört noggrannare rapportering av övertid.

– Varje område ska inrapportera alla anställda som kommer upp i 100 timmars övertid. Det blir en signal till verksamheten att den personen inte ska jobba över mer, säger Per-Olof Blomqvist.

Hos läkarföreningen kommer skadeståndet att gå in i basverksamheten, förklarar ordförande Christina Berntsson.

– Vi kanske kan satsa lite mer på utbildning av fackliga ombud eller slipper att höja medlems­avgiften.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News