fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Samordnad rehabilitering tycks lindra smärta

Publicerad: 17 december 2021, 12:33

Vid långvarig smärta kan multimodala och interdisciplinära behandlingar jämföras med andra interventioner, enligt en SBU-rapport. Foto: Izabelle Nordfjell/Bildbyrån, Getty Images

Multimodal rehabilitering med interdisciplinära team är jämförbart med andra behandlingar vid långvariga smärttillstånd, lyfter SBU i en ny översikt.

Ämnen i artikeln:

SBUSmärtaRehabiliteringFibromyalgi

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, har granskat metoder som kan kombineras vid komplicerade och långvariga smärttillstånd. 

En slutsats är alltså att multimodala och interdisciplinära behandlingar kan jämföras med andra interventioner. Detta baseras dock på studieunderlag av måttlig tillförlitlighet, understryker myndigheten. 

Multimodal innebär att psykologiska insatser kombineras med träning och andra metoder. Interdisciplinär betyder att fler än en klinisk profession ingår i behandlingsteamet.

Läs även: Här får både sexliv och ödem ta tid 

Däremot går det inte att beräkna kostnadseffektiviteten av multimodala och interdisciplinära behandlingar jämfört med andra interventioner, eftersom det saknas underlag på området, konstaterar SBU.

2010 kom SBU med en rapport som utvärderade multimodal rehabilitering vid långvarig ryggsmärta och fibromyalgi. Men den nya systematiska översikten gäller alltså för en bredare patientgrupp. 

Läs mer

Kronisk smärta attackeras med superlåga frekvenser 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten? Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev