torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

SBU utvärderar kejsarsnitt och vård av vestibulit

Publicerad: 18 december 2019, 09:54

En systematisk översikt av positiva och negativa effekter av kejsarsnitt baserat på kvinnors önskemål ska göras. Foto: Thinkstock

Regeringen har givit SBU i uppdrag att utvärdera de behandlingar som finns mot bland annat vestibulit, lipödem och graviditetskomplikationer. Det vetenskapliga stödet för kejsarsnitt på moderns önskemål ses också över.

Ämnen i artikeln:

SBUSmärtaFörlossningsvårdGynekologiObstetrik

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se


Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, får flera nya uppdrag. Det är en del av regeringens satsning för kvinnors hälsa, skriver socialdepartementet.

SBU ska bland annat utvärdera det vetenskapliga stödet för behandling mot och diagnos av vissa smärtsjukdomar som drabbar kvinnor. Det handlar om vestibulit, lipödem och rektusdiastas, delade magmuskler efter förlossning.

Dessutom ska SBU utvärdera det vetenskapliga stödet för insatser kopplade till graviditet och förlossning. Det handlar om:

■ behandling av psykisk ohälsa som följd av förlossning
■ diagnostik och behandling av graviditetskomplikationer
■ kejsarsnitt som utförs på moderns önskemål.

Uppdragen om vestibulit och lipödem ska sluredovisas senast den 30 juni 2021. Slutsatserna om rektusdiastas vill regeringen ha senast den 31 maj 2022. För övriga uppdrag är slutdatumet den 31 december 2021.

Relaterat material

Stor kunskapsbrist kring vestibulit

”Lipödem inte längre en dold sjukdom”

Kunskapen ska öka i förlossningsvården

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev