Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Seroxat kan öka risken för fosterskada

Publicerad: 8 november 2005, 12:07

Risken för hjärtmissbildningar hos barn misstänks öka om mamman äter det antidepressiva läkemedlet Seroxat (paroxetin) tidigt i graviditeten.


Enligt en epidemiologisk studie finns en möjlig ökad risk, framförallt för defekter i skiljeväggen mellan hjärtats kamrar, jämfört med andra serotoninåterupptagshämmare, SSRI. Resultaten har presenterats för de europeiska läkemedelsmyndigheterna av läkemedelsföretaget Glaxo Smithkline, som nu även informerar förskivande läkare.

Motsvarande risk ses inte för övriga SSRI. Mekanismen för hur paroxetin påverkar hjärtutvecklingen är okänd, och det är därför oklart om ett verkligt orsakssamband föreligger, skriver Läkemedelsverket på sin hemsida.

Bland alla födda barn ligger risken för hjärtmissbildning på cirka 1 procent, men i studien av paroxetin var siffran knappt 2 procent.

Även en preliminär analys av data ur svenska medicinska födelseregistret visar på ett liknande samband.

Läkemedelsverket skriver att paroxetin under tidig graviditet ska undvikas så långt detta är möjligt. De tillstånd då medlet är indicerat kan dock vara mycket allvarliga, framhåller myndigheten. Om en patient som behandlas med läkemedlet blir gravid bör ett behandlingsavbrott övervägas, men preparatet bör sättas ut långsamt för att undvika utsättningssymtom.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev